Wat kunnen we deze week verwachten tijdens Google I/O 2014?

Later vandaag start in San Francisco Google’s jaarlijkse bijeenkomst voor programmeurs: Google I/O. Naar verwachting zal de Amerikaanse internetgigant weer een lading aan nieuwtjes uit storten over de aanwezige developers, die zich dit jaar laten onderdompelen in het thema “Design, Develop, Distribute“. Geen verborgen hints dus, maar wat kunnen we dan wel verwachten van Google?

Vorig jaar werd het conferentiecentrum van Google volgehangen met sensoren om op vernieuwende wijzen de ‘flow’ van het aanwezige publiek te visualiseren, maar dit jaar zijn er een stuk minder spectaculaire randgebeurtenissen als we de (ontbrekende) geruchten moeten geloven. Een stuk leuker lijkt het te gaan worden op het podium, waar De Grote G een hoop nieuws te vertellen lijkt te hebben.

android_wear

Android Wear en smartwatches
Het is bepaald geen gedurfde uitspraak wanneer we stellen dat er veel aandacht zal zijn voor Google’s nieuwe platform voor wearables. Voor het eerst aangekondigd tijdens SXSW in maart en nadat de programmeurs de afgelopen maanden zijn overstelpt met documentatie zullen we vandaag en morgen al de eerste hardware in actie zien.

Daarbij lijkt het vooralsnog een zekerheidje dat we de Moto 360 gaan zien, de stijlvolle smartwatch van Motorola. Ook de LG G Watch kan zomaar op het podium verschijnen, zeker omdat deze twee fabrikanten direct na de aankondiging van Android Wear hun eerste prototypes toonde.

Begin deze week was daar ineens het gerucht dat er ook Samsung Gear-variant in deze opstelling zou verschijnen. Dat klinkt vanuit het oogpunt van hardware hartstikke logisch, maar staat weer in strijd met de recente overstap van Android naar Tizen voor Samsung’s huidige generatie Gear-horloges.

Overigens zijn ook andere merken, zoals Fossil, HTC en ASUS, officieel partner van Google’s nieuwe platform, dus wellicht komt er nog iets anders uit de hoge hoed?

Nieuwe gezondheidsplatform Google Fit
Dat activity en fitness tracking dit jaar hun absolute doorbraak beleven, mag duidelijk zijn. Als gevolg daarvan zijn Google’s concurrenten Apple en Samsung al begonnen met het uitrollen van hun gezondheidsplatforms: HealthKit en SAMI.

Diverse bronnen rond het bedrijf laten weten dat ook Google aan de slag wil met een eigen platform: Google Fit. Net als Apple’s HealthKit moet Fit een aggregatie platform worden, waarbij diverse spelers uit de markt hun data kunnen laten bundelen in één app van Google.

Vooralsnog is het onduidelijk of Fit een onderdeel zou worden van Android of een opzichzelfstaande app moet worden. Hoewel dat laatste logisch klinkt vanuit een multi-platform perspectief, kan Fit ook weer een belangrijk onderdeel worden van het Android Wear-ecosysteem.

project_ara

De tovenaars van ATAP
Ze zijn misschien wel het best bewaarde geheim van Google en tegelijkertijd kwamen ze recent in het nieuws met twee zeer innovatieve projecten: het Advanced Technology and Projects (ATAP) team zal tijdens Google I/O de kans krijgen om meer te vertellen over de modulaire smartphone (Project Ara) en de 3D mapping tech achter Project Tango.

Tijdens de conferentie zal het team sowieso één van de vele sessies leiden, maar er wordt gefluisterd over wellicht een verrassende wending in de openings keynote.

Auto Link
Begin dit jaar, tijdens de CES, lanceerde Google de Open Auto Alliance. Een samenwerkingsverband van de techgigant met Audi, Hyundai, General Motors en Honda, met als doelstelling een naadloze integratie te faciliteren tussen smartphone en dashboard.

Het is sindsdien behoorlijk stil rondom het platform en intussen is Apple’s CarPlay al volle vaart langszij gekomen, maar tijdens Google I/O zouden we zomaar een fikse update van het systeem kunnen verwachten. Volgens bronnen heeft het project vooralsnog de naam ‘Auto Link’ gekregen.

auto_link

Nest, Dropcam en Android@Home?
De overname van Nest en Dropcam zijn wellicht nog te vers om tijdens Google I/O van grote impact te zijn. Het is simpelweg te vroeg om te verwachten dat er al grote uitspraken worden gedaan rond deze merken.

Dat betekent niet dat we helemaal niets hoeven te verwachten van de makers van de slimme thermostaat natuurlijk! Rondom de aankopen van Nest en Dropcam wordt er vaak gesproken van Google’s projectgroep Android@Home: opgericht in 2011 om zich te richten op het ‘smart home’, maar echt wereldschokkende zaken hebben we er nooit van mogen vernemen.

Wellicht dat het team van Nest en hun creatieve CEO Tony Fadell iets van nieuw leven weet te blazen in het initiatief?

En dan ook nog…
Daar blijft het natuurlijk niet bij de komende dagen. Naast deze onderwerpen zal er genoeg te melden zijn rond de nieuwste versie van Android en gaan de geruchten dat Google een eigen besturingsysteem voor Smart TV’s gaat lanceren: Android TV. En wat te denken van de volgende stappen rond Google Glass?

Genoeg innovatie te verwachten in San Francisco dus, de komende dagen. Uiteraard houden we je op de hoogte!