Het is ongetwijfeld de film met de grootste hype van het jaar: Deadpool & Wolverine. In Nederland kun je de film vanaf aanstaande woensdag in de bioscoop bekijken. Daarin zien we hoe de twee geliefde karakters onderdeel worden van de MCU. Daarmee rijst ook direct de vraag: welke films en series moet je gezien hebben om deze film zo goed mogelijk te begrijpen? No worries, we got you.
Om direct even goed te beginnen: in principe hoef je helemaal niets gezien te hebben. Regisseur Shawn Levy zei in april al dat Deadpool & Wolverine prima gezien kan worden zonder dat je je MCU-huiswerk hoeft te doen. Sterker nog, op die manier wil Levy zelf ook geen films kijken.
“Ik heb deze film gemaakt met respect en dankbaarheid jegens de fanatieke fanbase die de mythologie en kennis van deze personages en deze wereld goed kent. Maar daar wilde ik niet vanuit gaan. Deze film is gemaakt ter entertainment, zonder de verplichting om vooraf onderzoek te doen”, aldus de regisseur.
Tegelijkertijd hebben de trailers al laten zien dat we wel allerlei cameos en referenties kunnen verwachten. Ben je dus een echte MCU-fan en wil je álle grapjes begrijpen, dan is een beetje huiswerk doen toch geen verkeerd idee.
In ieder geval zien: Deadpool en X-Men
Er zijn een aantal films die je in ieder geval gezien wil hebben. Dat zijn logischerwijs de eerste twee Deadpool-films, waarin we het karakter goed leren kennen. Daarnaast wil je de eerste drie originele X-Men-films zien, waarin ook Wolverine geïntroduceerd werd. In die films zien we hoe Logan van chagrijnige loner naar echt onderdeel van een team gaat, en hoe belangrijk de X-Men voor hem zijn. De trailers hebben bovendien al wat cameos gegeven van personages uit de X-Men-films: we zagen sowieso al Pyro en Sabretooth.
Wil je echt de ‘lore’ induiken, dan kun je ook X-Men Origins: Wolverine nog eens kijken. Dat is de film waar Deadpool als eerste in geïntroduceerd werd, al was dat alles behalve op een goede manier. Ik bedoel, als je de mond van ‘Merc with a Mouth’ dichtnaait, doe je misschien toch iets fout. Ryan Reynolds heeft gelukkig wat opruimwerk gedaan aan het einde van Deadpool 2, waarin hij ook deze versie van het personage doodschoot. Opgeruimd staat netjes.
Ook de latere X-Men-films First Class en Days of Future Past kunnen de moeite waard zijn om te kijken. In deze films leren we de jongere versies van de X-Men kennen, zien we hoe Magneto en Xavier vrienden en rivalen worden, en ook hoe Wolverine het universum redt. In de trailers wordt dat laatste steeds genoemd, wat dus een referentie lijkt te zijn naar Days of our Future Past.
MCU: Loki, Spider-Man: No Way Home en The Avengers
Wat je ook echt niet wil missen in je recap, is Loki. De trailers hebben inmiddels erg duidelijk gemaakt dat de TVA in de film zit. Zij zijn namelijk degene die Deadpool meenemen uit zijn universum en hem opdracht geven om de MCU te komen redden. Wil je goed begrijpen wie en wat de TVA is, dan is Loki een must op je lijstje. Bovendien zien we ook een grote paarse wolk in één van de trailers, die verdacht veel lijkt op Alioth uit Loki.
Dat geldt daarnaast voor Spider-Man: No Way Home. We hebben in de trailers namelijk ook gezien dat Deadpool en Wolverine door een portaal heen springen. Een portaal dat ons wel heel bekend voorkomt: Dr. Strange maakt precies dit soort portalen met zijn Sling Ring. Niet vreemd, want Dr. Strange is ook degene die de Multiverse überhaupt heeft geopend – met wat hulp van Peter Parker. Die gebeurtenissen zie je in Spider-Man: No Way Home, wat de film het herkijken waard maakt.
Tot slot kun je er nog voor kiezen om één of meerdere Avengers-films opnieuw te kijken. Deadpool en Wolverine komen nu immers in de MCU terecht, wat betekent dat dit soort karakters ook op kunnen duiken in de film. Bovendien is het nooit verkeerd om deze films nog eens te kijken.