Wat voor nieuwe producten kun je verwachten tijdens de IFA 2015

Aanstaande vrijdag gaat in Berlijn de IFA van start. Dat is, na de CES in januari in Las Vegas, de grootste beurs voor consumentenelectronica ter wereld. Bijna alle grote en een heleboel kleinere fabrikanten laten hun nieuwste producten zien aan de wereld. En vandaag begint het voorprogramma van de IFA al met twee dagen vol perspresentaties van de grote bedrijven.

Met Numrush reizen we de komende dagen af naar Berlijn om op zoek te gaan naar de meest innovatie producten en gadgets. Via onze extreem handige (en ook gewoon erg leuke) Live Event Wall kun je de IFA vanuit Nederland gewoon volgen. Je vindt er live de foto’s die op social media worden geplaatst, samen met de artikelen en video’s die we op Numrush plaatsen. Als je echt niets wil missen is het daarnaast handig om ons te volgen op Twitter en te liken op Facebook.

Laptops, smartphones en smartwatches

Wat verwachten we te gaan zien in Berlijn tijdens de IFA 2015? Sowieso een heleboel tv’s en geluidsapparatuur. Daarnaast ook flink wat laptops. Dat zijn niet de meest spannende producten, maar nu Windows 10 net uit is willen alle fabrikanten uiteraard graag een laptop in de markt zetten die perfect aansluit bij Microsofts nieuwe besturingssysteem. En wie weet worden we op dat vlak nog wel verrast met een bijzondere functionaliteit.

Qua tablets is er eigenlijk nog maar weinig naar buiten gekomen. Sowieso is het op dat vlak de laatste maanden erg rustig. Wel zullen verschillende fabrikanten nieuwe smartphones tonen. Samsung heeft de Samsung Galaxy S6+ en Note 5 gepresenteerd, dus een nieuw high-endmodel zit er bij Samsung niet in. Sony komt daarentegen wel met een nieuw vlaggenschip, zo is inmiddels uitgelekt: de Xperia Z5 en een bijhorend ‘Compact’ en Premium’ model.

gears2

Spannender zijn waarschijnlijk de aankondigingen op het gebied van smartwatches. Samsung komt met de Gear S2, die draait op het eigen besturingssysteem Tizen. Qua Android Wear komt Motorola met een opvolger van de Moto 360 en ook LG zou een smartwatch met Android Wear gaan aankondigen. De Chinese fabrikant Huawei gebruikt de IFA om de verkoop van de eerdere dit jaar getoonde Huawei Watch te starten, maar tegelijk ook nieuwe wearables aan te kondigen.

Wearables en smart home

Als het gaat om wearables zijn er naast smartwatches van de grote merken ook nog wel wat kleinere fabrikanten aanwezig. Hierbij gaat het ook veelal om fitnesstrackers. Op dat vlak verwachten we geen revolutionaire nieuwe producten, al kan er altijd een verrassing opduiken.

Daarnaast zullen er veel smart home producten te vinden zijn op de IFA. Vooral kleinere, gespecialiseerde fabrikanten zijn hiermee bezig. Onder meer beveiligingssystemen, thermostaten, slimme lampen en sensoren zullen aan het publiek worden getoond.

Op het gebied van virtual reality zijn er een paar fabrikanten die misschien wat laten zien, maar eigenlijk is de hele markt in afwachting van de Oculus Rift en de HTC Vive, die allebei pas volgend jaar op de markt komen. Op dit vlak hoef je dus niet veel te verwachten.

Tot slot zijn er altijd wat opvallende producten die op de IFA worden gepresenteerd. Op de planning voor dit jaar staan onder meer een volautomatische bierbrouwinstallatie voor thuis, verwarmde inlegzolen die je kunt bedienen met je smartphone en een bedrijf dat 3D-prints maakt van ongeboren baby’s.

Dus als de grote fabrikanten teleurstellen in hun aankondigen, zijn er altijd nog een paar kleintjes die zorgen dat je de komende dagen alsnog verbaasd wordt.