Wat zegt ons leesgedrag op Wikipedia eigenlijk over onze maatschappij?

Morgen precies een jaar geleden zorgde het overlijden van pop-icoon Whitney Houston voor een ongeevenaarde stress op de servers van Wikipedia. Liefst 425 hits per seconde werden geregistreerd. Nummer 6 op de lijst van meest populaire sites ter wereld is met liefst 4 miljoen Engelstalige artikelen en in totaal 29 miljoen niet alleen een bron van informatie voor zijn lezers, we kunnen op basis van de statistieken ook al behoorlijk wat informatie krijgen over die lezers!

Vorig week publiceerde The Signpost, de nieuwsbrief van Wikipedia, een artikel van een gebruiker die samen met wat andere vaste redacteuren van het platform een breed onderzoek heeft gedaan naar het leesgedrag van bezoekers. Liefst 3 hele jaren van data omtrent het surfgedrag op het Engelstalige gedeelte van de site werd onder de loep genomen.

De uitkomst geeft onder andere de meest populaire pagina’s in de recente en iets verder historie. Opvallend genoeg weten op de lange termijn voonamelijk bedrijven hoog te scoren, terwijl we op korte termijn vooral veel bekende persoonlijkheden tegenkomen. Vaak een gevolg van een tv-optreden of – tragisch genoeg – een overlijden.

wikipedia_populaire_paginas

Wie de resultaten doorkijkt, zal de hoge “pop-referentie” niet ontgaan. Wikipedia is duidelijk een mainstream platform en daarmee een heldere spiegel van onze samenleving. Dat is althans wat het onderzoeksteam ons wil laten overwegen: “Page view statistics permit us to consider that Justin Bieber and One Direction—as maligned as they may be critically—are more popular and likely influential on culture, than say, Kendrick Lamar, chosen by Pitchfork Media as releasing the best album of 2012

Bekijk en lees het complete onderzoek hier!