‘Watson gaat slimmer en beter worden dan doktoren’

Het is een week vol tegenpolen. Schreef ik eerder deze week al over Evgeny Morozov en zijn kritische bijdrage aan de huidige technologische innovaties, vandaag aandacht voor Vivek Wadhwa, actief betrokken bij Singularity University op het gebied van innovatie en onderzoek.


Afgelopen maandag stond de vice-president van “Innovation & Research” van Singularity University op het podium in Boston tijdens de “Front End of Innovation Wellness” conferentie. Daar sprak Wadhwa over zijn visie op de impact van technologische doorbraken op ons leven, gecombineerd met de dalende kosten van ontwikkeling.

“I wouldn’t be surprised if within two to three years, they didn’t have an app that could diagnose my health better than my cardiologist can.”

Wadhwa is al jaren bezig met een tamelijk gedetailleerde analyse van de technologische progressie die we in de afgelopen jaren hebben gemaakt. Een voorbeeld zijn volgens de Amerikaan met Indiase roots de iPhone:  “my guess is the sensors in this iPhone 15 years ago would have cost a half-a-million dollars“. Daarnaast zouden ze 45 kg wegen en dus onmogelijk om bij je te dragen.

In de gezondheidzorg ziet Wadhwa dus vooral grote kansen voor oplossingen zoals de befaamde Proteus’ smartpill, een eetbare sensor die intussen goedgekeurd is door de Amerikaanse FDA.

En over de discussie over het al dan niet beter zijn van Watson als dokter is de Amerikaan kraakhelder: “My cardiologist is the best doctor that I’ve ever been to, but  learned what they did 10, 20, 30 years ago when they went to medical school. I suspect IBM Watson is going to be a better doctor than any of us.

Het lijkt dus een complete tegendraadse reactie op meningen zoals we die eerder deze week beschreven van Morozov, maar Wadhwa vlakt de menselijkheid in al deze technologische vooruitgang niet uit: “Even though technology is advancing exponentially, humanity is not. We’re still stuck in our old way of doing things, kicking and fighting each other“.

Wadhwa staat met beide benen dus in het nu, maar kijkt tegelijkertijd al terug op de opkomst van mobile tech, het Internet Of Things en 3D printen, zaken waar de gemiddelde mens nu juist nog naar uit kijkt.

In zijn beleving zullen zijn visies en die van de Singularity-beweging in de komende één of twee decennia realiteit worden. “My hope is that humanity evolves”, besluit Wadhwa.