‘Google-zusterbedrijf Waymo wil 2,6 miljard van Uber voor stelen bedrijfsgeheimen’

Waymo, het Google-zusterbedrijf dat zich richt op zelfrijdende auto’s, wil een schadevergoeding van 2,6 miljard dollar van Uber. Dat heeft een advocaat van Uber gisteren bekendgemaakt, schrijft TechCrunch. Waymo wil het geld van Uber zien omdat een voormalig medewerker bedrijfsgeheimen zou hebben overgedragen aan Uber.

Het bedrag is volgens advocaten van Waymo gebaseerd op documenten van de twee partijen die alleen door advocaten inzichtelijk waren.

De rechtszaak draait om de vraag of Anthony Levandowski bedrijfsgeheimen heeft meegenomen toen hij overstapte van Google naar Uber. Het zou gaan om ruim 14.000 documenten, maar of Uber daar daadwerkelijk gebruik van heeft gemaakt, is onbekend.

In augustus 2016 werd hij bij Uber aangesteld om het onderzoek naar zelfrijdende auto’s te leiden. Hij kwam bij Uber in dienst omdat het taxibedrijf zijn startup Otto, dat zich richt op zelfrijdende vrachtwagens, overnam. Daarvoor werkte hij bij Google aan de zelfrijdende auto.

Inmiddels is hij, vanwege de rechtszaak, bij Uber ontslagen.

Start rechtszaak

De rechtszaak begint vooralsnog op 10 oktober en duurt naar verwachting drie weken. Advocaten van Waymo willen de rechtszaak echter uitstellen tot december. Daarmee hebben ze meer tijd om bewijs te bestuderen.

De advocaten noemen 64.000 afbeeldingen van interne documenten. Het zou kunnen dat Levandowski foto’s of screenshots heeft gemaakt van Waymo-bedrijfsgeheimen. Daarmee zou hij alsnog toegang hebben tot die informatie, terwijl hij de originele bestanden verwijderde.