Waymo krijgt toestemming om autonome auto’s volledig te testen in Californië

Jaguar en Waymo-autonome-auto

Waymo mag in Californië als eerste zijn autonome auto’s volledig gaan testen, meldt Mashable. Dat betekent dat de auto’s zonder bestuurder de weg op mogen gaan in de staat. In totaal gaan ongeveer 30 auto’s de openbare wegen op, waaronder snelwegen en gewone straten in verschillende buurten.

Waymo test zijn autonome auto’s al sinds 2014 met een bestuurder die bij eventuele noodgevallen de controle over kan nemen. Maar tot nu toe was het verboden om de auto’s zonder bestuurder de weg op te laten. Daar is nu dus verandering in gekomen met toestemming van de Amerikaanse staat.

Alle tests gaan plaatsvinden in de buurt van het hoofdkwartier van het Google-zusterbedrijf. Het bedrijf heeft toestemming gekregen om in Palo Alto, Mountain View, Los Altos, Los Altos Hills en Sunnyvale te mogen rijden. De tests kunnen in alle omstandigheden voorkomen: overdag en ’s nachts, in de mist of als het regent.

De auto’s hebben toestemming gekregen om op alle wegen te rijden met een maximale snelheid van 104 kilometer per uur.

Mijlpaal

“Californië werkt al een aantal jaren naar deze mijlpaal toe en we blijven ons bezighouden met de veiligheid van het publiek nu deze technologie evolueert”, aldus Jean Shiomoto, directeur van de DMV in Californië.

In eerste instantie mogen alleen leden van het team van Waymo in de autonome auto’s rijden. Later mogen ook gewone mensen mee in de voertuigen. Dit werd eerder al gedaan in Arizona, waar nog wel bestuurders aanwezig waren in de auto’s.

Volgens een woordvoerder van de DMV heeft nog een ander bedrijf om toestemming gevraagd om autonome auto’s te testen zonder bestuurder. Die aanvraag werd echter teruggestuurd omdat hij incompleet was.