Waymo presenteert robotauto met informatietablet voor passagiers

Google-zuster Waymo heeft een robotauto gedemonstreerd met op de achterstoelen speciale tablets om informatie over de rit te geven aan passagiers. De demonstratie werd gehouden voor journalisten van onder meer de Financial Times en Wall Street Journal.

De auto’s zijn bedoeld voor een soort taxidienst met zelfrijdende auto’s, die Waymo al enige tijd test in de staat Phoenix. De autonome voertuigen vervoeren een beperkte groep testgebruikers. Bij de demonstratie toonde het bedrijf hoe zulke ritten er in de praktijk uitzien. Op een gesloten testcircuit reden de auto’s zonder chauffeur achter het stuur.

Op de achterbank kregen passagiers een kaart te zien waarin de rit uitgestippeld werd. Ook werd er getoond wat de auto probeerde te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorrang geven aan voetgangers of het zoeken naar een parkeerplaats. In de auto zitten nog maar twee knoppen die je kunt gebruiken om de auto te bedienen: een om de rit te starten en een om de auto zo snel mogelijk veilig aan de kant van de weg te zetten.

Lancering dichtbij

De introductie van de robotauto is volgens John Krafcik, directeur van Waymo, “best dichtbij”, zo stelde hij tegenover de Financial Times. Het doel van het bedrijf is om zijn technologie in 2020 op de markt te brengen. Waarschijnlijk is dat dan nog wel op een beperkt aantal locaties.