‘Waymo wil zelfrijdende auto’s vanaf dit najaar zonder chauffeur laten rijden’

Google-zuster Waymo wil volgens The Information dit najaar gaan beginnen met een taxidienst met zelfrijdende auto’s. Meest opvallend: die auto’s hebben geen chauffeur om in te grijpen als het misgaat. Het zou de eerste keer zijn dat een bedrijf een dergelijke dienst aanbied.

De dienst zou in een stad beginnen, namelijk Phoenix. En daar lijkt haast bij geboden, want Waymo zou deze maand al willen beginnen. Het kan echter zijn dat dit nog heel even wordt uitgesteld. Waarom dat is, is niet bekend.

Het is opvallend dat het bedrijf kiest om geen chauffeurs aan boord te hebben. Alle taxidiensten met zelfrijdende auto’s deden dat vooralsnog namelijk wel, mocht er iets fout gaan. Dat Waymo voor Phoenix kiest is echter geen verrassing. Hier experimenteerde het bedrijf eerder al met het Early Riders-programma voor bètatesters.

Auto’s

De grote vraag is nog welke auto het bedrijf gaat gebruiken voor de taxiservice. Daar is namelijk niets over bekend gemaakt. Eerder werden echter de Lexus RX450h en de Chrysler Pacifica Hybrid gebruikt. Waymo maakt alleen de software voor zelfrijdende auto’s, dus de auto zelf moet van een andere fabrikant komen.