We gebruiken maandelijks ruim een gigabyte aan mobiele data

Door de uitrol van 4G-netwerken stijgt het mobiele dataverbruik in Nederland explosief. Zo heeft KPN bekend gemaakt dat het gemiddelde dataverbruik in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. In het derde kwartaal van dit jaar gebruikte een gemiddelde KPN-klant 1,3 GB data, meldt het bedrijf vandaag.

T-Mobile ziet dezelfde ontwikkeling. Daar is het gemiddelde gebruik op dit moment 1,2 GB per maand, vertelde T-Mobile-directeur Mark Klein in een interview met de NOS. En waarschijnlijk is deze groei niet te stoppen. Telecompaper heeft berekend dat ons datagebruik over vijf jaar waarschijnlijk 13 tot 15 keer zo hoog is als nu. Dan zouden we dus richting de 20 GB gaan.

Volgens Jacob Groote, directeur mobiele netwerken van KPN, heeft dat meerdere oorzaken:

Enerzijds gebruiken we steeds vaker smartphones met grotere en betere schermen en betere camera’s die steeds sneller worden: de zogenoemde 6S-generatie. Ook het gebruik is veranderd, met name de mogelijkheid om korte video’s en muziek te streamen op de smartphone is mateloos populair. Tegelijkertijd ervaren klanten nauwelijks belemmeringen, omdat we een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben dat het mogelijk maakt dat diensten vrijwel altijd en overal uitstekend functioneren. En begin dit jaar verdubbelde KPN de databundels zodat klanten nog meer gebruik kunnen maken van mobiele data.

Dit najaar lanceerde Tele 2 zijn eigen 4G-netwerk en koppelde daar een abonnement met een databundel van 24 GB aan. De verwachting is dat ook andere providers hun bundels de komende tijd zullen laten meegroeien met het groeiende gebruik. Tegelijkertijd investeren providers veel in hun netwerken om het groeiende gebruik bij te benen. Netwerken worden geüpgraded naar 4G+ en over ruim vijf jaar moet 5G worden uitgerold.