We verbruikten voor het eerst meer dan 100 miljard MB aan mobiele data

In het laatste kwartaal van 2017 hebben we ruim 100 miljard MB aan mobiele data verbruikt. Het is voor het eerst dat er zo veel mobiele data verbruikt werd in een kwartaal tijd, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de Telecommonitor van vorig jaar.

Het dataverbruik van ruim 100 miljard MB is twee keer zo veel als in 2014. In heel 2015 gebruikten we ongeveer evenveel data als in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Onbeperkte data

De explosieve groei is volgens ACM te danken aan de onbeperkte databundels van Tele2 en T-Mobile. “Consumenten lijken steeds meer behoefte te hebben aan grotere databundels. Het is een positieve ontwikkeling dat mobiele aanbieders hier op inspringen”, aldus Henk Don, de waarnemend voorzitter van de ACM.

Het marktaandeel van Tele2 steeg op basis van het dataverbruik dan ook het snelste in 2017. Het marktaandeel ging van 5 tot 10 procent naar 15 tot 20 procent. T-Mobile’s marktaandeel bleef ongeveer gelijk. Het marktaandeel van KPN en VodafoneZiggo daalde in dataverbruik met 0 tot 5 procent.