We zijn allemaal 3,57 stappen van elkaar verwijderd op Facebook

Het is een bekende theorie onder wetenschappers: iedereen op aarde zou maximaal zes ‘graden’ van elkaar zijn verwijderd, wat betekent dat je slechts zes stappen in een ketting ‘vrienden van vrienden’ hoeft te maken om iemand te bereiken. Of tenminste, dat is de theorie. Het lijkt er namelijk op dat Facebook ervoor zorgt dat we veel dichterbij elkaar zijn. Uit onderzoek van het sociale netwerk blijkt namelijk dat iedereen ter wereld slechts 3,57 stappen van elkaar is verwijderd.

Dat betekent dat bijna iedereen op Facebook wel een vriend van een vriend van een vriend van een vriend is. Indrukwekkende cijfers voor het sociale netwerk, dat op dit moment maar liefst 1,59 miljard gebruikers heeft. Het betekent dat je een vrij korte connectie hebt met een aardig deel van de wereldbevolking.

Facebook degrees of seperation

De 3,57 graden die we van elkaar zijn verwijderd is gebaseerd op een gemiddelde. Niet iedereen is daarom zo dichtbij: sommigen zijn verder van je af, terwijl je met anderen een hechtere connectie hebt. In een bericht laat Facebook aan ingelogde gebruikers zien hoe nauw zij met de Facebook-top zijn verbonden. Daar zie je bijvoorbeeld hoe indirect je bevriend bent met Facebook-baas Mark Zuckerberg of COO Sheryl Sandberg.