Wearable Solar: kleding waarmee je je telefoon kunt opladen

Pauline van Dongen is een Nederlandse mode-ontwerper, ze doet onderzoek naar de toepassing van high-tech materialen in kledingstukken. Door nauw samen te werken met wetenschappers op het gebied van technologie en innovatie probeert ze mode te versmelten met technologie.

Haar project Wearable Solar is een voorbeeld van zo’n hybride tussen mode en technologie: een wearable technologie die zonnecellen in kledingstukken integreert zodat de kleding energie kan genereren: “making you truly mobile in a stylish and sustainable way”.


Haar project werd voor het eerst gepresenteerd in juni 2013 in Arnhem en bestaat nu uit twee prototypes: een jurk en een jas gemaakt van wol en leer. De jurk bevat 72 flexible zonnecellen en de jas uit 48 stijvere cellen. Na één uur dragen heeft elke cel al genoeg energie verzameld om de gemiddelde smartphone voor de helft op te kunnen laden.

De technologie die hier voor gebruikt wordt moet nog geperfectioneerd worden – de kleding kan bijvoorbeeld nog niet in een wasmachine worden gestopt – maar is potentieel heel bruikbaar. Daarnaast stimuleren de kledingstukken je om naar buiten te gaan want alleen dan worden de zonnecellen opgeladen; niet alleen duurzaam dus maar ook sportief.

Pauline van Dongen nam dit jaar deel aan de SXSW Accelerator. Meer dan 500 web-based bedrijfjes meldden zich aan voor een plek in de Startup Village. Pauline van Dongen werd verkozen tot een van de acht finalisten in de Wearable Technologies categorie en eindigde vervolgens in de halve finale als een van de laatste drie finalisten.

wearablesolar-coat-1024x724