Wearable technologie laat astronauten hun favoriete geuren van aarde ruiken

Geur lijkt een steeds belangrijkere rol te gaan spelen in technologie, volgens sommigen is het zelfs dé nieuwe vorm van communicatie. We zien dan ook dat er steeds vaker apps en apparaten worden ontwikkeld die voorzien zijn van een geur-functie, maar of de ‘normale’ consument hier écht behoefte aan heeft is nog wel de vraag.

Astronauten daarentegen hebben wél baat bij geur, uit onderzoek is gebleken dat de geuren op aarde een van de dingen is die astronauten tijdens hun ruimtemissies het meest missen. Daar komt bovenop dat de grote hoogte ervoor zorgt dat zintuigen van astronauten minder goed functioneren, zo ook hun reukvermogen.

Om Astronauten hierin tegemoet te komen hebben onderzoekers de Senti8 ontwikkeld; een wearable technologie die ruimtereizigers herinneringen laat herbeleven die met een bepaalde geur worden geassocieerd. Het team dat de Senti8 ontwikkelde heeft hiervoor allereerst een e-sigaret gehacked en het geur-leveringssysteem gebruikt voor de armband.

12f8745d-4533-4b01-90d5-7bec9b112d2f

Op de armband staan verschillende iconen waar de geurcategorieën mee worden aangeduid. Met behulp van LED lampjes wordt aangegeven welke geur is geselecteerd en via de kegelvormige uitgangen van de armband wordt de geur vervolgens gericht verspreid.

Wellicht een leuke gadget voor astronauten, en hoewel de armband er niet erg professioneel uitziet won Senti8 de ‘Best Use in Hardware’-prijs tijdens de NASA Space App Challenge in New York! Misschien is er toch meer toekomst voor geur in technologie dan we denken..

46c0d48d-2c78-42c6-88f2-4309c9e6b5ec