Deze wearables gebruiken Olympische sporters om optimaal te presteren

Vannacht worden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro officieel geopend. De eerste wedstrijden zijn inmiddels al gespeeld. Zowel in de voorbereiding als in de stadions, op de velden en in het water zul je weer opvallende wearables kunnen zien die de sporters helpen het maximale uit hunzelf te halen. Dit zijn zeven opvallende wearables waar de olympische sporters tijdens hun training gebruik van hebben gemaakt of die je deze Olympische Spelen kunt zien.

1. Lichtgevende sportjacks

De eerste daarvan is al gelijk zichtbaar bij de openingsceremonie van vannacht. Bij de parade van het team atleten uit de Verenigde Staten zal namelijk een lichtgevend sportjack van modeontwerper Ralph Lauren te zien zijn.
Zowel de letters USA aan de achterkant van de jacks als de teambadge aan de voorkant geven licht. Ze maken daarbij gebruik van elektrische panelen die van energie worden voorzien door een batterijtje.

Volgens de New York Times was het oorspronkelijke plan om het hele team tijdens de openingsceremonie op die manier te laten ‘shinen’, maar zal nu alleen het jacket van vlaggendrager Michael Phelps licht geven.

2. Solos Smart Cycling Glasses

Voor wielrenners is een blik op een apparaat altijd een moment dat zij zich even niet op de weg focussen. Het bedrijf Solos lanceerde eerder al een succesvolle crowdfundingcampagne voor zijn Smart Cycling Glasses. In aanloop naar Rio heeft het bedrijf samengewerkt met de wielrenners uit de Verenigde Staten. Met de bril konden zij realtime met beeld en geluid op de hoogte gehouden worden van data rondom hun ritten.

Ruth Winder draagt de Solos Smart Cycling Glasses

3. Virtual reality

De Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe behaalde op de Olympische Spelen van 2012 in Londen nog een gouden medaille. Dit jaar mag hij zijn plak aan de andere kant van de wereld gaan verdedigen. Daarvoor maakte hij onder andere gebruik van virtual reality. In samenwerking met Samsung werd een 360-gradenvideo opgenomen die zijn coach een beter beeld moet geven van de situatie waar hij zich in bevindt.

Volgens hem geven wearables hem vooral de bevestiging van bepaalde situaties en kan hij daardoor beter mijn zijn coach communiceren.

4. Koptelefoon Halo Sport

In plaats van muziek ligt de focus van deze koptelefoon van Halo Neuroscience heel ergens anders. Het apparaat stuurt namelijk elektrische signalen naar delen van het brein die de hersenen van de atleet stimuleren.
Volgens het bedrijf brengt dat het brein in een speciale staat die trainingen productiever maakt. Verschillende deelnemers aan de Olympische Spelen hebben volgens het bedrijf gebruik gemaakt van de Halo Sport tijdens hun trainingen.

Halo Neuroscience Halo Sport

5. AeroSwift Tape

In de heat of the moment telt elke milliseconde. Aerodynamica is daarom een belangrijk onderdeel voor het ontwerpen van sportkleding. Nike heeft daarvoor speciale strips ontwikkeld die atleten op hun lichaam kunnen plakken: AeroSwift Tape. Daarop bevinden zich hele kleine dopjes die de luchtstroom beïnvloeden: AeroBlades. En dat kan uiteindelijk enkele milliseconden verschil maken.

Omar McLeod met Nike AeroBlades Tape

6. Koelhelm

Ter voorbereiding van de spelen werkte atleet Ashton Eaton uit de Verenigde Staten samen met Nike om een koelhelm te ontwikkelen. Daarmee moet hij zich beter kunnen herstellen tussen de momenten van intense inspanning. De helm koelt naast het hoofd ook de nek en deels het gezicht van de atleet.

Afgelopen zomer heeft de vrouw van Eaton, de Canadese atleet Brianne Theisen ook haar eigen prototype van de helm getest.

ashton_eaton_cooling_hood

7. Betalen met een ring

Al meer dan honderd jaar zijn ‘de ringen’ verbonden met de Olympische Spelen. De Amerikaanse financiële dienstverlener Visa speelt daar leuk op in mijn zijn eigen wearable: een ring. Via heeft een exemplaar van de ring aan 45 atleten meegegeven.

Wearables kunnen niet alleen helpen met het verbeteren van sportprestaties, maar ook andere ongemakken wegnemen. We kennen al slimme apparaten die met behulp van near field communication contactloos betalen mogelijk maken. De ring maakt net zoals contactloos betalen via een smartphone of -watch gebruik van een NFC-chip. De atleten kunnen met de ring bij zo’n 4000 locaties in Rio contactloos betalen. Een handig voordeel ten opzichte van een telefoon of horloge is dat hij geen batterij heeft en dus niet opgeladen hoeft te worden.

XXXX on Thursday, June 2, 2016, in New York. (Charles Sykes/AP Images for VISA)