Review: De twee gezichten van de Sony SmartWatch 3

Sinds de lancering van de Samsung Galaxy Gear in 2013 heeft zo’n beetje elke fabrikant zich intussen gewaagd aan een slim horloge, zelfs Apple. Ook Sony, alhoewel het bedrijf stiekem al een rondje voorliep op hun Koreaanse concurrent. En nu is daar de SmartWatch 3, die na de teleurstellende voorganger Sony weer terug in de race moet helpen.

Oh, dat bitterzoete gevoel van een nieuwe smartwatch mogen testen. Geloof me, het vervliegt niet wanneer het doosje op je bureau landt en je voorzichtig het horloge bekijkt. Ook al blijft de gemiddelde ervaring nog ver beneden peil en betreft het vaak nog een semi-smartwatch, de aantrekkingskracht blijft aanwezig. Misschien is dat wel het grootste probleem, qua verwachtingsmanagement.

Twisten over smaak

In dat opzicht heeft de Sony SmartWatch 3 het direct hard te halen: ik was direct erg enthousiast over het minimalistische design van het horloge, dat met een iets kleiner (1.6 inch) display iets compacter maar vooral iets minder bulkend over komt. Dat is overigens ook weer erg afhankelijk van het type bandje dat je draagt  – inderdaad: de SmartWatch 3 is gemakkelijk te plaatsen in andere bandjes.

Dat minimalistische ontwerp is overigens genoeg om een gesprek over te starten. Ik sprak mensen die het horloge – zoals ik – ‘lekker simpel’ en ‘fris’ noemde, terwijl andere het ontwerp ‘saai’ of zelfs ‘ouderwets’ bestempelde. Vooral dat laatste kan ik dan wel waarderen wanneer het gaat om een smartwatch.

Onder aan de streep is de Sony SmartWatch 3 een veel minder opvallend horloge dan de enorme Galaxy Gear of de techie Gear S. En wat mij betreft is dat het grootste voordeel van de SmartWatch 3 ten opzichte van zijn collega’s die we de afgelopen maanden zagen passeren.

15_SmartWatch_3

Geen spetterende specs

Wanneer we onder de motorkap van het horloge kijken, is het allemaal wat minder indrukwekkend. Of anders gezegd: niet buitengewoon speciaal. De smartwatch heeft een 1.2 Ghz Quad Core CPU en de beschikking over 512 MB werkgeheugen.

Wel prettig is de ingebouwde 4 GB opslag, die je kunt gebruiken om muziek op te slaan en lokaal af te spelen bijvoorbeeld. Daarnaast heeft de SmartWatch 3 een eigen GPS en wifi antenne, zodat je ook zonder telefoon gebruik kunt maken van de online functies.

Het meest (of minst) in het oog springende aan de Sony SmartWatch 3 is het display Het meest (of minst)  in het oog springende aan het horloge is het soms flets ogende display. Het 1.6 inch display met een resolutie van 320×320 pixels lijkt soms wel geheel ontdaan van kleuren en zou in een directe vergelijking met de schermen van Samsung, LG, Motorola en Apple geen schijn van kans maken. Maar het horloge is dan wel weer perfect leesbaar onder alle omstandigheden, zelfs wanneer het horloge in de zon wordt bekeken.

De dualiteit van het display is de eerste kennismaking met de twee gezichten van de Sony SmartWatch 3, al valt het Japanse bedrijf daarin misschien wel niets te verwijten.

De sloomheid van Android Wear

Met de lancering van Android, Google’s open source besturingssysteem voor smartphones, werden we ook geconfronteerd met een nieuwe ontwikkeling: de verschillende varianten die fabrikanten van Android wisten te bakken en de onmisbare stroom aan kritieken van gebruikers die daar uit voortkwamen.

Bedrijven als Samsung, Motorola en LG ontwikkelde compleet eigen lagen boven op Google’s besturingssysteem, waardoor de pure Android-ervaring vaak compleet verdween, de telefoons vaak trager functioneerde en feitelijk niemand meer bij elkaar kon uitleggen waar men een functie of handige instelling had gevonden.

Het was niet alleen de consument, maar ook Google een doorn in het oog. De afgelopen jaren heeft De Grote G de vrijheid binnen Android steeds meer aan banden gelegd en toen het bedrijf een jaar geleden Android Wear lanceerde werd direct duidelijk dat alle ruimte daar verdwenen was.

Dat lijkt positief, maar het maakt direct van alle smartwatches die het besturingssysteem gebruiken een vreemdsoortige eenheidsworst. Dat zou nog steeds geen probleem zijn, als de ontwikkeling aan Android Wear in volle vaart zouden gaan en het systeem gebruiksvriendelijk, toegankelijk en vlotjes opereert.

In alle gevallen wordt de duistere kant van de Sony SmartWatch 3 vooral bepaald door de sloomheid van Android Wear. Van enige vaart in de ontwikkelingen lijkt weinig sprake, de meest recente update tijdens Google I/O is alles behalve schokkend. En echt vlotjes komt Android Wear vooralsnog niet over op de SmartWatch 3. In alle gevallen wordt de duistere kant van de Sony SmartWatch 3 vooral bepaald door de sloomheid van Android Wear.

Het wordt je wel ineens stukken duidelijker waarom Samsung opnieuw is gaan investeren in hun eigen besturingssysteem Tizen.

Vervelende start..

De nadelige impact van Android, Android Wear en de soms nodige complexiteit van het besturingssysteem ervoer ik bijvoorbeeld al tijdens de initiële installatie van het slimme horloge. Normaliter is dit proces van zo’n simpele aard dat ik het niet zou meenemen in een review, maar ik kon het betere struikelwerk in dit geval niet onbenoemd laten.

In dit geval probeerde ik de Sony SmartWatch 3 te koppelen aan de Samsung Galaxy S6 Edge. Ik startte het horloge op en kreeg de melding dat ik de Android Wear app moest openen op mijn telefoon. Die bleek – ondanks de fikse updates die het apparaat de afgelopen weken had verwerkt – niet standaard geïnstalleerd, dus op naar de Play Store.

Tijdens de installatie wordt duidelijk hoe nodeloos complex Android en Android Wear zijn. Toen de app eenmaal geïnstalleerd was en de Bluetooth koppeling tussen telefoon en horloge was gemaakt, moesten er direct 2 updates geïnstalleerd worden op het horloge. Halverwege de download van de update stopt deze tot twee maal toe en uiteindelijk reboot het horloge. Gevolg: de koppeling met de telefoon is weer vergeten, het horloge is terug naar fabrieksinstellingen.

De app wil vervolgens het horloge niet meer herkennen. Een geforceerde herstart van beide devices biedt soelaas en ik  realiseer me intussen dat ik mijn ouders nooit telefonisch door een setup als deze had kunnen leiden.

Sony-SmartWatch-3

..fijne voortzetting

Maar wanneer de apparaten met elkaar zijn verbonden en de updates zijn geïnstalleerd, is de SmartWatch 3 een uitermate prettig horloge om te dragen. Dat heeft wat mij betreft alles te maken met het comfort dat Sony heeft kunnen realiseren, niet door de functionaliteiten.

Voor iemand relatief onbekend met het Android ecosysteem werkt Android Wear namelijk alles behalve intuïtief. De meldingen die getoond worden (kaartjes) en de manier waarop deze ‘geswiped’ moeten worden zijn wellicht bekend uit de apps van Google of het gebruik van Google Now, op het horloge is het vaak verwarrend en onoverzichtelijk.

Desalniettemin is het horloge, mede door zijn compacte voorkomen, prettig om te dragen. Het siliconen bandje wat ik geleverd kreeg bij het horloge geeft sowieso geen wrijving en draagt bij aan de waterbestendigheid van de smartwatch.

Simpelweg functioneel

Onder aan de streep is het slimme horloge van Sony een zeer welkome uitbreiding van het huidige assortiment en een zeer gedegen opvolger van de matig ontvangen SmartWatch 2.

Het nadeel van Android Wear is de sloomheid nu, maar het voordeel is ook dat dit met een volgende update allemaal anders kan zijn. Het simplistische ontwerp zal misschien niet iedereen aanspreken, maar het zorgt er ook weer voor dat het horloge minder in het oog springt dan zijn concurrenten.

In alle opzichten is de Sony SmartWatch 3 een horloge met twee gezichten. Maar eenmaal om de pols het best samen te vatten als simpelweg functioneel.

Eindoordeel

Sony SmartWatch 3

6.8

Pluspunten

  • Strak ontwerp
  • Makkelijk op te laden
  • Waterdicht
  • Uitwisselbare bandjes

Minpunten

  • Batterijduur
  • Huidige versie Android Wear
  • Flets display
De Sony SmartWatch 3 werd in 2014 aangekondigd tijdens de IFA en is Sony's derde generatie smartwatch. Het simplistische ontwerp van het horloge maakt het een onopvallende gadget, al is dat weer op te vangen met een brede range aan opvallende en minder opvallende bandjes.
App & Software
6.0
Batterijduur
5.0
Design
8.0
Draagbaarheid
8.0