Numrush

Review: Haal het beste uit jezelf met de Adidas miCoach Fit Smart

Sporthorloges zijn er natuurlijk al jaren, maar door de steeds kleiner en betaalbaarder wordende hardware zijn de mogelijkheden van de gadgets de afgelopen jaren fors uitgebreid. Zo is de Adidas miCoach Fit Smart op het eerste oog een robuust horloge, maar zou de wearable je moeten helpen om het allerbeste uit jezelf te halen. Dat is een flinke belofte!

Sportgigant Adidas maakte in de professionele sportwereld al indruk met hun trainingsapparatuur en brengt deze nu via de miCoach-lijn ook naar de consument. De Fit Smart is feitelijk dan ook een radertje in een hele lijn van slimme gadgets die je helpen om je sportprestaties te optimaliseren. Want mocht het opvallende design het nog niet weg hebben gegeven: de Fit Smart is absoluut een sport horloge!

Minimalistisch maar comfortabel

De Fit Smart is in twee kleuren beschikbaar: wit en zwart. Persoonlijk vind ik de zwarte echt vele malen mooier dan de witte, die door een soort semi-transparentie zelf goedkoop overkomt. De siliconenband dien je behoorlijk strak om je pols te dragen, zodat de ingebouwde hartslagmeter van Mio zijn werk kan doen.

Ondank het feit dat het horloge dus niet lekker losjes kan hangen, is het een bijzonder comfortabele gadget. De Fit Smart is, mede door dat zachte rubber, misschien wel het comfortabelste sporthorloge wat we tot nu toe hebben getest.

Het verdere ontwerp is bijzonder sober: Drie knoppen helpen je te navigeren door de verschillende menu’s op het horloge. Het display van het horloge is geen hoogwaardig hi-resolution scherm, maar een relatief simpele matrix van LEDs. Het is niet het mooiste scherm om te bekijken, tegelijkertijd is het wel super duidelijk wanneer je aan het sporten bent en een snelle blik wil werpen.

Ook het opladen is een bijzonder minimalistische aangelegenheid. Een magnetisch docking station laadt je horloge op. Eenmaal volledig opgeladen gaat het horloge zo’n 10 uur mee. Dat is, gezien het ontbreken van een echt display of andere energieslurpen sensoren, wat aan de karige kant.

Zonder smartphone

In tegenstelling tot veel smartwatches kan de Fit Smart prima functioneren zonder een bluetooth koppeling met je smartphone. Zonder telefoon registreert het horloge je hartslag, gemiddelde snelheid en afstand via een aantal ingebouwde sensoren. Er is echter één groot nadeel aan het niet koppelen: de GPS werkt niet en dat zorgt zeker bij het hardlopen voor flink wat minder inzicht.

Overigens maakt de bijbehorende app ook direct duidelijk dat het horloge niet voor dagelijks gebruik is. De miCoach Train and Run app laat je niet zien hoeveel stappen je vandaag hebt gezet, maar geeft wel de mogelijkheid om je training tot in de puntjes te analyseren en zelfs nieuwe trainingen voor te programmeren in je horloge.

Het maakt van de miCoach Fit Smart eigenlijk een soort virtuele trainer om je pols. Maar haal je echt het allerbeste uit jezelf dankzij het horloge?

Inzicht tijdens het sporten

Een van de meest opvallende functionaliteiten van de Fit Smart komt overigens pas bovendrijven wanneer je eenmaal aan het sporten gaat met het horloge. Want naast het inzichtelijk maken van je hartslag, geeft een strip van LED’s aan de zijkant van het horloge ook direct inzicht in welke ‘zone’ je je bevindt.

De lampjes gaan van wit naar blauw, groen, geel en rood en geven aan op welke intensiteit je op dat moment aan het trainen bent. Op basis van je eigen inzet kleuren de LEDs en heb je feitelijk direct inzicht in het effect van je workout.

Zoals gezegd komt het display van de Fit Smart het best tot zijn recht midden in die workout. Door de LED-matrix heb je direct inzicht in de belangrijkste statistieken zonder al te veel te moeten turen naar het scherm. Daarnaast geeft het horloge, op basis van je ingestelde training, ook tussentijdse updates via een trilsignaal.

Na het sporten kun je het horloge synchroniseren met de app, die beschikbaar is voor iOS, Android én Windows telefoons. Daar kun je direct wat statistieken bekijken, waarbij de prettigste score (voor hardlopers) de ‘Run Score’ is. De score is een optelsom van je eigen scores, afgezet tegenover andere lopers wereldwijd. Zo kun je jezelf (en anderen) dus blijven uitdagen.

Moeilijk te plaatsen

Het is lastig om de Adidas miCoach Fit Smart, met een prijskaartje van €150, goed te plaatsen in het overvolle segment van sporthorloges. Dat heeft vooral te maken met de keuze om bijvoorbeeld het GPS-signaal via de smartphone te laten lopen.

Over de hele linie lijkt de TomTom Runner de meest relevante concurrent. Het grootste verschil is echter dat het horloge van TomTom wél beschikt over een ingebouwde GPS-ontvanger. Daarnaast is het horloge ook nog eens twee tientjes goedkoper.

Desalniettemin, de goede hartslagmeter, comfortabele band en de mogelijkheden van de miCoach Train and Run app maken de Fit Smart absoluut een gedegen kandidaat als je op zoek bent naar een nieuw sporthorloge.

Of het je helpt om het allerbeste uit jezelf te halen, ligt vooral aan jezelf. Genoeg inzichten om je te motiveren krijg je in ieder geval wel!