Withings Wireless Scale is must-have voor gezonde techies

Vandaag tijdens #WearableWednesday misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Want een echte wearable is de slimme weegschaal van Withings natuurlijk niet, maar een slimme uitbreiding van je persoonlijke verzorgingsgereedschappen absoluut wel!

Het Franse Withings begon in 2008 met het ontwikkelen van “slimme” tools rond je persoonlijke verzorging en gezondheid. Intussen heeft het bedrijf een brede range van producten, van babymonitor tot bloeddrukmeter, maar het eerste product was de Wireless Scale WS-30.

Daarmee is niet gezegd dat de weegschaal ouderwets oogt of functioneert. Het strakke ontwerp, in zwart of wit verkrijgbaar, combineert plastic met een glazen plaat die je schoon kunt maken met een vochtige doek. De weegschaal werkt op vier AAA batterijen, die ongeveer een jaar mee zullen gaan. Het ontwerp is dan wellicht al een jaartje of 3 oud, het misstaat geenzins in je slaap- of badkamer.

White-3-Wireless_Scale_edge

Ook functioneel kan is de WS-30 nog helemaal anno nu: de weegschaal bevat vier sensoren en meet je gewicht, BMI en vetpercentage. Maar echt innovatief is de koppeling die de weegschaal kan maken met je smartphone of je wifi-netwerk. Hierdoor kan de weegschaal je gegevens keurig weergeven in de uitgebreide app van Withings zelf óf  delen met platformen als RunKeeper, Fitbit, Foodzy, Jawbone UP, Runtastic of zelfs je SmartTV. Daarnaast is de weegschaal te koppelen aan de Health dienst van Apple en Google Fit op Android.

Vliegensvlugge installatie

Zoveel functionaliteit zou kunnen leiden tot een installatieproces waar je akelig van wordt, maar niets is minder waar. De Withings Wireless Scale heeft slechts 2 knoppen en die bevinden zich aan de onderkant van de weegschaal, aangezien je ze in de praktijk zelden tot nooit nodig zult hebben.

Ook het verbinden van de weegschaal met je wifi-netwerk is zo gepiept, mits je een smartphone met Bluetooth verbinding bij de hand hebt. Download de Withings app en verbind je smartphone via Bluetooth aan de weegschaal. Binnen luttele seconden heeft de weegschaal verbinding met je netwerk en heb je er geen omkijken meer naar.

White-2-Wireless_Scale_front_kg

Slimme herkenning

Je bent dan overigens nog niet van die Withings app af, die heb je namelijk weer nodig om profielen te koppelen aan je weegschaal. Maar als dat eenmaal is gedaan, is de weegschaal in staat om zelf te herkennen wie er op de weegschaal stapt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de meting van je partner of kinderen per ongeluk je statistieken door de war gooit.

Hoewel je vanaf dat moment elke meting op de weegschaal kunt gaan staan en direct je resultaat kan zien via het heldere LCD-display, is het geen straf om regelmatig in de app te kijken naar de trends in je gewicht. De app geeft je recente resultaten maar geeft je ook alle ruimte om je hele historie door te struinen en tot diepere inzichten te komen.

Zeker wanneer je de weegschaal inzet binnen een groter geheel, bijvoorbeeld door te koppelen met Fitbit, Foodzy of RunKeeper, ontstaan er interessante nieuwe insights door de combinatie van gewicht en beweging of voeding.Black-1-Wireless_Scale_Black_main_kg_en

Betaalbaar in… opstapmodel

Onder aan de streep is de Withings Wireless Scale WS-30 een zeer solide uitbreiding van je collectie slimme gadgets en wearables om gezonder te leven en meer inzicht te krijgen. De weegschaal komt echter wel pas echt goed tot zijn recht is een groter ecosysteem, waarbij de metingen van Withings ook af te zetten zijn tegenover andere resultaten, bijvoorbeeld je activiteit per dag of week of je ingenomen en verbrande calorieën.

Een ander nadeel kan zijn dat je, eenmaal gegrepen door al die inzichten, wellicht wat weinig informatie uit de weegschaal krijgt. Toegegeven, voor de meeste mensen zijn gewicht en BMI al voldoende om mee te beginnen, maar voor vijf tientjes meer (€149) koop je zijn opvolger: de WS-50. Deze slimme weegschaal meet ook nog eens de luchtkwaliteit en temperatuur in huis en je hartslag.

Mocht je echter op zoek zijn naar een slimme weegschaal met de belangrijkste functionaliteiten? Dan is de Withings Wireless Scale met een prijskaartje van €99 alles behalve een miskoop!

Eindoordeel

Withings Wireless Scale

7.8

Pluspunten

  • Strak ontwerp
  • Makkelijk schoon te houden
  • Snelle installatie
  • Batterijduur

Minpunten

  • Beperkte metingen
  • Heeft ecosysteem aan apps nodig
De Withings Wireless Scale is een slimme, draadloze weegschaal. De weegschaal maakt verbinding met je wifi-netwerk en kan zo al je metingen opslaan in de bijbehorende app. In die app kun je ook je gegevens analyseren en combineren met andere metingen.
App & Software
8.0
Design
8.0
Prijs/Kwaliteit
7.0
Gebruikersgemak
8.0