Numrush

Webcamzoekmachine laat zien hoe kwetsbaar je apparaten kunnen zijn

We hangen onze huizen vol met sensoren, camera’s en andere snufjes. Dat maakt het één en ander een stuk gemakkelijker, maar er is ook een keerzijde: we zijn hierdoor veel kwetsbaarder. Al die apparatuur is potentieel te hacken, waardoor kwaadwillenden een kijkje in onze levens kunnen nemen. Een nieuwe zoekmachine van Shodan, een site waarop je Internet of Things-apparaten kunt zoeken, laat zien hoe riskant dat precies kan zijn. De website biedt een overzicht van slecht beveiligde webcamfeeds, waarmee je bij willekeurige mensen naar binnen kunt kijken.

Je hoeft alleen maar op Shodan in te loggen, waarna je met de volgende link een overzicht krijgt van alle slecht beveiligde webcams. Het gaat hierbij vaak om camera’s die nog een standaard wachtwoord gebruiken of waarop helemaal geen wachtwoord is ingesteld.

De pagina bewijst dat je altijd goed moet kijken naar de beveiliging van apparatuur, voordat je ze aan je thuisnetwerk hangt. Kun je met een apparaat in je slaapkamer kijken? Zorg er dan voor dat je een uniek wachtwoord instelt, of dat hij tenminste op sommige momenten weer uit wordt geschakeld. Wat er gebeurt als je dit niet doet, wordt zeer duidelijk door de website. Ars Technica vond bijvoorbeeld foto’s van een slapende baby via Shodan.

Het klinkt ironisch, maar niet iedere beveiligingscamera is goed beveiligd. Sommige fabrikanten doen weinig aan beveiliging, om zo de kosten zo laag mogelijk te houden. Een goede reden om misschien iets meer in een camera te investeren.