Weet altijd waar je vrienden zijn met Facebook’s ‘Nearby Friends’

Facebook is al een netwerk waar je behoorlijk wat informatie over jezelf deelt – de meeste gebruikers dan. Afgelopen donderdag voegde Facebook daar echter een nieuwe functie aan toen: je exacte locatie om zo precies in real-time te zien waar je vrienden zijn.

Met de nieuwe functie ‘Nearby Friends‘ kun je aanvinken dat je locatie wordt gedeeld met vrienden die in de buurt zijn – zonder daarvoor een bericht te hoeven plaatsen. Je krijgt een melding als een van je vrienden dichtbij is en als je wilt afspreken dan klik je op een knop en stuur je hem of haar jouw exacte locatie – inclusief kaart met routebeschrijving.

De nieuwe functie maakt gebruik van de gps-technologie in je smartphone om te bepalen bij welke van je vrienden je in de buurt bent. Je kunt niet de exacte locatie van je vrienden zien; je ziet bijvoorbeeld alleen de afstand en pas de exacte locatie wanneer de ander die actief met je deelt.

Nearby-Friends-Screen-1

Je kunt er echter ook voor kiezen om je locatie altijd met je vrienden of één van je vrienden te delen. De ander kan je locatie dan in real-time zien en bijhouden waar je bent; vergelijkbaar met apps zoals Find My Friends of Tag (waar we eerder deze maand al over schreven). Je kunt elkaar zo eenvoudig vinden in een drukke concertzaal of zelfs een van je vrienden volgen bij zijn of haar reis over de wereld.

De functie is te activeren via het chat menu aan de rechterkant van de app. Als de functie al beschikbaar is voor jou dan staat deze bovenaan. Zodra je op de functie klikt krijg je een korte tutorial te zien over wat de app is en wat het precies doet. Op de laatste pagina beslis je vervolgens met wie je de locatie wilt delen. Je ziet dan precies hoe ver weg alle vrienden zijn; hoe verder je naar beneden scrolt hoe verder je vrienden zijn.

Nearby Friends is voorlopig alleen in de Verenigde Staten beschikbaar maar zal geleidelijk uitgerold worden naar de rest van de wereld. Even wachten nog dus voordat we onze vrienden niet alleen digitaal maar ook fysiek kunnen stalken.

Nearby-friends-screen-2