Numrush

Werken bij de politie? Word functioneel beheerder bij de digitale recherche

Edwin van der Veer werkt al 27 jaar bij de politie en iedere dag komt hij weer nieuwe of interessante dingen tegen. Toch is er één aspect wat onveranderd belangrijk blijft: de rol van de functioneel beheerder in het politiewerk: “Zonder functioneel beheerders staat het politiewerk stil.”

“Je krijgt bij de politie veel zelfstandigheid en door direct samen te werken met bijvoorbeeld de agent op straat, het arrestatieteam of het forensisch opsporingsteam bereik je prachtige resultaten met een maatschappelijk belang. Zonder functioneel beheerders staat het politiewerk stil; agenten kunnen geen verklaringen en processen-verbaal opmaken, de meldkamer heeft onvoldoende informatie om 112-meldingen af te handelen, opsporingen worden vrijwel onmogelijk en er is geen inzicht in actuele dreigingen.

Daarnaast gaan de maatschappelijke en technische ontwikkelingen razendsnel; die moeten we met onze applicaties blijven bijhouden. En omdat applicaties voortdurend worden doorontwikkeld, groeit onze behoefte aan functioneel beheerders.

Werken bij de politie

Zonder functioneel beheerders staat het politiewerk stil - Edwin van der Veer Als informatiedeskundigen slaan onze 400 functioneel beheerders de brug tussen ICT’ers en de ruim 50.000 eindgebruikers. Daarbij werken ze vooral aan applicaties waarmee politieagenten op straat efficiënter kunnen werken, omdat ze direct toegang krijgen tot de benodigde gegevens.

Denk daarbij aan mobiele apps, waarmee ze bijvoorbeeld een woninginbraak vastleggen, een ID of rijbewijs controleren of kentekens scannen. Andere voorbeelden zijn de ondersteuning van het arrestatieteam bij streng beveiligde communicatiesystemen en het verbeteren van het interceptiesysteem waarmee telefoongesprekken en het internet worden afgetapt.

Grote en kleine projecten

Als functioneel beheerder kun je werken aan grote projecten, zoals het opsporings- of het handhavingssysteem dat onder andere verklaringen van verdachten en getuigen vastlegt. Daaraan werken zo’n 50 functioneel beheerders met eigen specialismen samen vanuit verschillende locaties.

Bij kleinere projecten heb je meerdere taken. Zo werken vijf functioneel beheerders aan het fotoconfrontatiesysteem dat foto’s van personen koppelt aan de mensen die in ons systeem staan. Dit wordt net als de andere systemen steeds uitgebreid met nieuwe elementen, zoals gezichtsherkenning.

Dankbaar project met externe partners

We werken hier samen met zo’n 70 ketenpartners, zoals de ambulance, slachtofferhulp en de FIOD. Maar ook met Europol en Interpol, waarmee je bijvoorbeeld informatie uitwisselt over vuurwapengevaarlijke verdachten. Tot voor kort konden vluchtelingen niet goed en efficiënt worden geïdentificeerd, wat grote risico’s met zich meebrengt in de terreurdreiging.

Een mooi en dankbaar project vond ik dan ook het digitaliseren van het vreemdelingendossier, waardoor we de vluchtelingen beter in kaart konden brengen.

Een unieke organisatie

Met de systemen die je beheert, lever je een indirecte bijdrage aan een veiliger Nederland. Daarom zijn we hard op zoek naar twee soorten functioneel beheerders: beheerders die graag problemen oplossen, gebruikers helpen en complimenten krijgen over hun dienstverlening. En beheerders die graag werken aan complexe vraagstukken, het verbeteren van applicaties en complimenten krijgen omdat agenten sneller of beter hun werk kunnen doen.

Waar je ook aan werkt, je kunt altijd terugvallen op je collega’s. Ook als je nog niet bekend bent met de systemen van de politie, kun je tijdens je leerperiode vertrouwen op de hulp van je collega’s. Er zijn veel ontplooiingsmogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal, en door alle vormen van samenwerking en het interne leertraject ben je bij de politie nooit uitgeleerd. Zelfs niet na 27 jaar.”

Dit artikel is een advertorial en wordt mede mogelijk gemaakt door de politie. Geïnteresseerd in een baan als functioneel beheerder? Dan vind je meer informatie op deze pagina