Werknemer: ‘Google schendt de wet met geheimhoudingsbeleid’

Eén van de werknemers van Google klaagt het bedrijf aan, omdat het de wet zou schenden met een geheimhoudingsbeleid bij personeel. Dit vertelt de medewerker, die anoniem wil blijven, aan The Information [€]. De aanklager stelt dat Google het personeel aanspoort om geheimen te bewaren op een manier die in strijd is met de Californische arbeidswet.

Google zou onder meer een intern spionageprogramma gebruiken om personeel in de gaten te houden. Op die manier zouden ze zich er van verzekeren dat niemand informatie naar buiten lekt. Daarnaast verbiedt het bedrijf volgens de aanklacht personeel om schriftelijk zorgen te delen over illegale activiteiten binnen het bedrijf. Zulke berichten kunnen bijvoorbeeld bij waakhonden en justitie terecht komen.

Ook is het niet toegestaan voor personeel om boeken te publiceren over “iemand die bij een techbedrijf in Silicon Valley werkt”, tenzij hier toestemming vanuit Google voor is gegeven. “Googles motto is ‘don’t be evil’. De illegale geheimhoudingsclausule van het bedrijf faalt er in om dit motto te handhaven”, stelt de anonieme aanklager.

Het is niet voor het eerst dat een aanklacht als deze in wordt gediend. Eerder dit jaar kwam een voormalig medewerker van Google-bedrijf Nest met een vergelijkbare klacht bij de Amerikaanse National Labor Relations Board.