Werkt Apple al aan digitale kentekenplaten voor de Apple Car?

Dat Apple druk bezig is met het binnenhalen van experts uit de automotive industrie, mag intussen geen geheim meer zijn. Tussen die nieuwe werknemers vinden we echter een opvallende andere expertise: die van digitale kentekenplaten.

De digitale kentekenplaat is misschien niet het ultieme schoolvoorbeeld van innovatie in de autoindustrie, maar kan de branche toch aanzienlijk vooruit helpen. Zo zou de nieuwe kentekenplaat kunnen fungeren als GPS-tracker bij diefstal of je kunnen waarschuwen voor aanstaande keuringen.

Maar nog veel belangrijker: het zou de formaliteiten rond autobeheer (lease, eigendom, overzetten van auto’s) aanzienlijk kunnen versoepelen, iets dat direct aansluit bij een toekomstbeeld waarin we auto’s met elkaar delen of de vierwielers zelfs autonoom door de straten rollen. Om over de kostenbesparingen voor overheden nog maar te zwijgen.

Geheim agent

Het implementeren van zulke technologie in een auto van Apple zou natuurlijk niet meer dan logisch zijn. En om aan die verwachting te voldoen, nam ‘s-werelds grootste merk afgelopen zomer dan ook een expert uit het vakgebied aan, zo ontdekte weblog Electrek.

Braonáin-linkedin-applecar

De Ier Rónán Ó Braonáin begon afgelopen augustus als ‘geheim agent’ bij Apple Special Projects, het projectteam voor geheime en innovatieve projecten van het Amerikaanse merk. Daarvoor werkte Braonáin echter als hoofd van het technische team bij Reviver, makers van digitale kentekenplaten.

Onduidelijk

Voor zijn – overigens vrij korte – tijd bij Reviver werkte Braonáin als ontwikkelaar bij BMW, alvorens hij CTO werd bij een bedrijf dat zogenaamde fleet management software ontwikkelt voor elektrische voertuigen.

Vooral die beperkte periode bij Reviver maakt het onduidelijk of de Ier echt is aangenomen voor zijn kennis rond digitale kentekenplaten of dat er meer achter schuilt. Voor zijn vertrek bij BMW werkte Braonáin namelijk ook aan een project om de electrische voertuigen van de fabrikant verder te integreren in smart homes.

We zullen voorlopig dus nog even geduld moeten hebben!