Stel je voor: een scherm dat je op je uit kunt plakken en dat dezelfde eigenschappen heeft als je huid. Je zou er een smartwatch mee kunnen maken die in je pols lijkt te zitten of je kan er de blits mee maken op een feestje. Maar er zijn natuurlijk ook nuttige toepassingen mee te bedenken bijvoorbeeld voor sporters of militairen om realtime inzicht te krijgen in hun vitale functies.
Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van wat ook wel e-skin wordt genoemd. Onderzoekers van de University of Tokyo publiceerden een nieuwe stap in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Zij gebruikten organische polymere LEDjes (PLEDs), die heel weinig energie gebruiken en heel compact zijn, om de e-skin te ontwikkelen. Deze hebben drie kleuren: rood, groen en blauw, waarmee je in principe door combinaties elke kleur kunt creëren.
Nieuw is dit niet, al enkele jaren zijn wetenschappers hier mee bezig geweest. Maar tot nu toe ging dergelijke e-skin slechts enkele uren mee omdat ze werden aangetast door de lucht. De Japanse wetenschappers is het nu gelukt om dit op te rekken tot enkele dagen. Tegelijkertijd hebben ze de techniek nog wat zuiniger gemaakt.
Een eindpunt is het nog zeker niet. Er moet nog ongelofelijk veel onderzoek worden gedaan voordat dit soort technologie toepasbaar is in de praktijk en dit gaat nog jaren duren. Maar het is in ieder geval het bewijs dat er grote stappen worden gemaakt, wat veel hoop geeft voor de toekomst.