Wetenschappers koelen water af met laserstraal

Laser water afkoelen

Als James Bond ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat lasers gloeiend heet zijn. Heet genoeg om een vastgeketende spion doormidden te snijden, tenzij hij een slimme manier vindt om alsnog te ontsnappen. Juist daarom is het zo bizar om te horen waar wetenschappers aan de universiteit van Washington in zijn geslaagd. Zij wisten namelijk met een laserstraal water af te koelen.

Nog nooit eerder slaagden wetenschappers er in om met een laser iets kouder te maken: objecten die worden verlicht, worden in bijna alle gevallen warmer. De wetenschappers wisten echter het tegenovergestelde voor elkaar te krijgen, door een infraroodlaser en een nanokristal te gebruiken. Hierdoor worden lichtfotonen geabsorbeerd door het kristal, waar warmte aan zit gekoppeld. Vervolgens worden deze fotonen losgelaten. Hierdoor verlaat de warmte het water. De temperatuur bij het experiment daalde met zo’n 20 graden celsius.

De ontdekking kan grote gevolgen hebben voor wetenschappers, die hiermee bijvoorbeeld makkelijker cellen en enzymen kunnen bestuderen. Door een cel af te koelen wordt het proces hierbinnen vertraagd, zonder dat de cel wordt gedood.

Een vriesstraal lijkt ons daarnaast onvermijdelijk.