Wetenschappers ontwikkelen batterij die niet kan ontploffen

Wetenschappers van de universiteit Stanford hebben een batterij ontwikkeld die automatisch stopt met werken als hij te warm wordt. Elk jaar ontploffen batterijen in diverse apparaten door oververhitting. De nieuwe batterij moet dit voorkomen.

Nadat de batterij stopt met werken, hervat hij automatisch zijn functionaliteit wanneer hij afkoelt. Op deze manier worden lithium-ion-batterijen een stuk veiliger: deze batterijen zijn terug te vinden in bijna ieder elektronisch apparaat. Van smartphones tot Tesla’s.

Recent kwamen de zogenaamde hoverboards vaak in het nieuws in verband met ontploffende accu’s. Deze nieuwe ontwikkeling zou mogelijk uitkomst bieden. Volgens Zhenan Bao, professor chemical engineering aan Stanford, gaat de extra veiligheid niet ten koste van de prestaties:

We hebben ’s werelds eerste batterij ontworpen die zichzelf kan uit- én inschakelen gedurende meerdere opwarmings- en koelingscycli, zonder aan prestaties in te leveren.

Volgens de onderzoekers zijn er al meerdere projecten geweest die zicht richten op het veiliger maken van lithium-ion-batterijen. Maar al deze projecten hadden niet het gewenste effect, want wanneer de batterij eenmaal te warm is geworden functioneert hij niet meer naar behoren.

Om de batterij werkend te krijgen hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van nanotechnologie. Door kleine deeltjes van een materiaal te gebruiken dat stroom geleid blijft de batterij werken. Die kleine deeltjes zetten uit en gaan verder van elkaar staan als de batterij te warm wordt. Op deze manier is het materiaal niet meer geleidend en stopt de batterij met het afgeven van stroom.