Numrush

Wetenschappers ontwikkelen transparante zonnecollectoren

Zonnepanelen zijn nou niet bepaald prachtig om naar te kijken, maar wellicht kan dat argument om niet te investeren binnenkort van je lijst. Wetenschapper in de Verenigde Staten hebben namelijk volledig transparante zonnecollectoren ontwikkeld.

Deze nieuwe uitvinding van onderzoekers aan Michigan State University (MSU) zorgt er voor dat collectoren ook kunnen worden ingezet op ramen of zelfs schermen zonder het beeld te verstoren.

Volledige transparantie van zonnecollectoren is al jaren een streven. Hoewel de sensoren wel een tikkeltje doorzichtig werden, bleek een lichte (kleur)coating vaak nodig om de felheid waarmee het licht wordt opgevangen te compenseren.

No one wants to sit behind colored glass. It makes for a very colorful environment, like working in a disco. We take an approach where we actually make the luminescent active layer itself transparent.

Onderzoekers aan MSU hebben de code gekraakt, zo lijkt het. Door de collector te laten werken op een golflengte die buiten het visuele spectrum van mensen ligt, kan de collectie plaatsvinden zonder ‘lichtoverlast’.

Hoewel de innovatie de weg lijkt vrij te maken voor een herdefinitie van het gebruik van zonne-energie, is de daadwerkelijke capaciteit van de transparante collectoren nog wel een aandachtspuntje. Waar de huidige generatie collectoren een efficiency van ongeveer 7% hebben, opereren de collectoren van MSU nog rond de 1%. Volgens de onderzoekers is op korte termijn een efficiency van 5% het maximaal haalbare.

Toch is men hoopvol: “De nieuwe manieren waarop door deze techniek nu panelen kunnen worden ingezet, compensere die 2 procent”, laat een woordvoerder van MSU weten. “Uiteindelijk kunnen we energie opwekken op plaatsen waar je dat niet eens doorhebt: ramen van wolkenkrabbers, in bussen of zelfs het scherm van je eReader”.