Wetenschappers ontwikkelen hiv-test op usb-stick

Wetenschappers van het Imperial College London hebben een hiv-test op een usb-stick ontwikkeld. Het apparaatje kan uit een druppel bloed aflezen hoeveel van het virus terug te vinden is in het bloed. De usb-stick zet de uitslag van de test om in een elektrisch signaal dat kan worden uitgelezen door een computer.

Het gaat om een sneltest, waarbij het resultaat al in een half uur bekend is. Normaal gesproken wordt het bloed getest in een laboratorium om te controleren of iemand hiv heeft. Dat duurt vaak enkele dagen. Deze usb-test is echter vooral bedoeld voor een later stadium, waarop de patiënt al medicijnen krijgt om het virus te bestrijden.

Een set om zelf te controleren op hiv is niet nieuw, maar deze tests geven alleen door of iemand hiv-positief is of niet. Het idee achter de usb-stick is het makkelijker moet worden om de voortgang van de behandeling te controleren. Met regelmatige tests kan gemeten worden in hoeverre de medicijnen aanslaan en of de medicatie nog steeds werkt.

Hoewel hiv niet te genezen is, kan de hoeveelheid van het virus in het bloed wel teruggebracht worden. Patiënten met hiv kunnen daardoor een vrijwel normaal leven lijden. De wetenschappers willen kijken of ze de technologie ook kunnen gebruiken om de status van andere virussen, zoals hepatitis, te controleren.