Wetenschappers vinden bewijs voor vloeibaar water op Mars

Mars

Het is al jaren een grote vraag voor wetenschappers: is er vloeibaar water op Mars? Tot nu toe hadden we al bewijs dat er bevroren water is op de planeet, maar vloeibare versies hadden we nog niet gezien. Nu is er echter bewijs gevonden dat er inderdaad vloeibaar water is op de planeet, meldt de European Space Agency (ESA) op zijn website.

Op Mars is het op dit moment dusdanig koud dat er geen vloeibaar water aan het oppervlak kan bestaan. Maar ondergronds wel. En dat blijkt dus ook het geval. Onder de ijskappen op een van de polen ligt namelijk een meer van ongeveer 20 kilometer breed.

Radar

Het water werd gevonden aan de hand van radarsignalen die door de grond heen gaan. De signalen pulseren naar het oppervlak, waarna de wetenschappers bijhouden hoe lang het duurt voor ze weer terugkomen naar het ruimteschip dat ze verstuurde. Ook wordt gemeten hoe sterk de signalen zijn.

Aan de hand van die metingen kunnen wetenschappers uitvogelen wat voor materialen de signalen tegen zijn gekomen. De wetenschappers vermoeden nu dat het gevonden meer vol zit met zoute, verzadigde sedimenten. Met andere woorden: het water is erg zout.

“Dit is slechts een klein onderzoeksgebied. Het is een spannend vooruitzicht als je bedenkt dat er meer van dit soort ondergrondse gebieden met water kunnen bestaan, die nog ontdekt moeten worden”, aldus Roberto Orosei, de hoofdonderzoeker en hoofdauteur van de paper over het onderzoek die in Science geplaatst is.

Leven?

Dit betekent overigens niet dat er ook leven in dat water zit. Dat zou eventueel mogelijk kunnen zijn, maar er is zeker nog geen bewijs voor gevonden.