‘WhatsApp wil gebruikers in India via de app geld laten overmaken’

WhatsApp werkt er stilletjes aan om in India een betaaldienst te worden. Dat schrijft The Ken op basis van anonieme ingewijden. Gebruikers van het platform kunnen de app dan gebruiken om onderling geld naar elkaar over te maken. Het bedrijf bevestigt noch ontkent de plannen tegen TechCrunch, maar het bedrijf heeft wel een vacature uitstaan die aansluit op de berichtgeving.

India is een grote markt voor WhatsApp. De app bedient daar ongeveer 200 miljoen gebruikers. Voor de functie zou het bedrijf gebruik gaan maken van Unified Payments Interface (UPI), een betaalsysteem waarmee gebruikers via hun smartphone geld naar elkaar kunnen overmaken. Tientallen banken in India maken al gebruik van dit systeem.

Al deze banken hebben hun eigen app waarmee gebruikers geld kunnen overmaken. Dat maakt de concurrentie groot. Toch is er potentie voor WhatsApp. Berichtenapps worden, naar Aziatisch voorbeeld, gezien als de nieuwe platforms. Je kunt er niet alleen mee chatten, maar binnen de app ook producten kopen, spelletjes spelen of geld overmaken.

Langzaam worden Westerse berichtenapps ook uitgebreid met deze functies. Facebook, eigenaar van WhatsApp, kondigde in 2015 al een betaalfunctie voor Messenger aan. Een jaar eerder kwam Snapchat ook al met zo’n functie: Snapcash.