WhatsApp laat je niet langer onbeperkt berichten doorsturen

Via WhatsApp kun je al enige jaren berichten doorsturen naar meerdere chats tegelijkertijd. Maar juist die functie wordt nu beperkt, meldt de chat-app op zijn website. Vooralsnog gaat het om een proef.

In India worden er ontzettend veel berichten, foto’s en video’s doorgestuurd, stelt de app zelf. En dat bleek: ook nepberichten werden daar de afgelopen maanden massaal gedeeld. Dat leidde weer tot woedende menigtes, klopjachten en uiteindelijk zelfs doden. In mei werden drie mensen op diverse plekken in het land vermoord door ongeruste dorpbewoners, aldus het AD.

De dorpbewoners in kwestie dachten dat die drie mensen kinderlokkers waren. Op sociale media gingen namelijk berichten rond dat er kinderlokkers in de regio actief waren. Later liet de politie in India weten dat daar geen enkel bewijs voor is.

Nepnieuws snel verspreiden

De doorstuurfunctie van WhatsApp droeg mogelijk bij aan de snelle verspreiding van het bericht. Als jij een bericht naar iedereen in je contactenlijst door kunt sturen en de ontvangers doen dat vervolgens ook weer, gaat het immers snel.

De chat-app gaat nu dus de doorstuurfunctie beperken in een test. De test geldt voor iedereen ter wereld, maar het is onduidelijk wat de beperking precies inhoud. Alleen voor India is er een duidelijke restrictie bekendgemaakt: je kunt berichten naar maximaal 5 chats tegelijkertijd doorsturen. Ook wordt de doorstuurknop naast mediaberichten verwijderd.

Maar die beperkingen gelden dus niet voor gebruikers in andere landen. Welke beperkingen er wel opgelegd worden en hoe lang de test duurt, is onbekend.