WhatsApp twee dagen onbruikbaar in Brazilië wegens rechtszaak [update 16:30]

Een bijzonder dilemma in Brazilië deze week: daar is de chatapplicatie WhatsApp op donderdag en vrijdag helemaal niet te gebruiken door een oordeel van de rechter. Op deze manier moet de dienst onder druk worden gezet. De Braziliaanse rechter wil dat WhatsApp in een zaak informatie vrijgeeft, maar het bedrijf weigert dit te doen.

Door de activiteiten van WhatsApp twee dagen stop te zetten in Brazilië, hoopt de rechter dat de dienst alsnog de informatie met justitie zal delen. Het zou gaan om informatie die WhatsApp-gebruikers met elkaar hebben uitgewisseld.

WhatsApp is een populaire chatapp in Brazilië: maar liefst 93 miljoen mensen gebruiken volgens Tweakers daar de app, oftewel 90 procent van de landelijke bevolking. Dat maakt het de meestgebruikte app van het land.

WhatsApp-oprichter reageerde op Facebook op het rechterlijke besluit:

Wij zijn teleurgesteld in het kortzichtige besluit om toegang tot WhatsApp af te sluiten. Het is een communicatiemiddel waar veel Brazilianen inmiddels op vertrouwen en hierdoor sluit het land zich af van de wereld.

WhatsApp maakt het inlichtingendiensten al enige tijd lastiger door berichten beter te versleutelen. Deze vorm van versleuteling werkt vooralsnog alleen tussen Android-versies van de app. Daarnaast is de Braziliaanse politiek niet blij met de dienst, omdat de belfunctie providers in de weg zou zitten.

Update 16:30u

De blokkade is alweer opgeheven, na nog geen dag te hebben geduurd. Volgens de rechter was het onredelijk dat miljoenen gebruikers slachtoffer werden van deze blokkade.