Je kunt WhatsApp eindelijk beter beveiligen met tweestapsverificatie

Van Facebook tot GMail en van Instagram tot Dropbox. De meeste diensten kun je extra beveiligen doordat je, naast je wachtwoord, ook een unieke code moet invoeren bij het inloggen. Deze ontvang je via SMS of wordt gegenereerd via een speciale app. Het is een kleine beetje extra gedoe, maar zorgt wel dat de toegang tot je account een stuk beter beveiligd is. Omdat databases met logingegevens regelmatig op straat komen te liggen, is het een must om de extra beveiligingsfunctie in te schakelen.

Een app die, tot onvrede van sommige gebruikers, tot nu deze optie nog niet had was WhatsApp. Best kwalijk, want de app focust zich op het feit dat een hele veilige manier van communiceren is dankzij end-to-end-encryptie. En criminelen kun je nummer spoofen om zo in te kunnen loggen op WhatsApp. Tweestapsverificatie mag dan ook eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig is WhatsApp begonnen met het uitrollen van deze functie, nadat het maanden geleden al werd aangekondigd.

Android Police ontdekte dat de optie verstopt zit in de instellingen van de nieuwste betaversie. De functie werkt eigenlijk precies omgekeerd als bij andere diensten. Nu log je namelijk bij WhatsApp in met een code die naar je wordt verstuurd via SMS. Een wachtwoord dat je zelf kiest en moet onthouden, heeft de dienst niet. Met tweestapsverificatie stel je wel een wachtwoord in. Of eigenlijk een code van 6 cijfers. Elke keer als je WhatsApp op een telefoon installeert moet je die invullen, samen met de code die je ontvangt is een SMS-bericht.

Wanneer de update met deze functie beschikbaar komt, is nog niet duidelijk, maar hij komt er in ieder geval aan. Vervolgens moet je tweestapsverificatie uiteraard nog even zelf inschakelen.