Wifi-signaal herkent mensen door muren heen

RF-Capture

Je zou het niet zeggen, maar de router in je woonkamer is eigenlijk een verkapte x-ray-bril. Wetenschappers zijn er in geslaagd om met behulp van wifisignalen mensen door muren heen te zien, dankzij een techniek genaamd RF-Capture. Het signaal is hierbij duidelijk genoeg om onderscheid te maken tussen verschillende personen, waardoor een apparaat zelfs kan leren om je te herkennen.

Onderzoekers van MIT gebruikten draadloze signalen die ook door wifirouters worden afgegeven. Dit signaal kan door muren heen worden gestuurd, maar reflecteert tegen lichamen aan. Deze reflecties worden teruggestuurd naar een apparaat, dat met behulp van speciale software een silhouet laat zien. Als er slechts een aantal ledematen worden gedetecteerd, is het programma slim genoeg om de rest erbij te genereren.

De bedenkers werken nu al aan praktische toepassingen voor hun technologie. Zo wordt er bijvoorbeeld gesleuteld aan een apparaat speciaal voor in huis bij bejaarden. De bewoners worden constant door een wifisignaal in de gaten gehouden, om te zien of ze zijn omgevallen. Op deze manier kan er hulp worden ingeschakeld als dit nodig is.

Er moet echter nog het één en ander gebeuren om de technologie goed werkend te krijgen. De onderzoekers willen het systeem preciezer maken, zodat personen consistenter gedetecteerd kunnen worden. Daarnaast willen ze ontdekken of het ook mogelijk is om op deze manier hartproblemen te detecteren – het is nu al mogelijk om hartslag en ademhaling te zien met het systeem.