Nieuwe wifi-standaard moet gaan zorgen voor minder wifi-problemen

De Wifi Alliance, de club die er voor zorgt dat wifi overal via dezelfde standaarden werkt, heeft een nieuwe wifi-standaard gepresenteerd. Door aanpassingen moet draadloos internet sneller worden en moet je als gebruiker minder last hebben van een haperende verbinding.

De aankondiging bestaat uit nieuwe eisen waaraan fabrikanten van routers moeten voldoen, maar zorgt vooral voor nieuwe mogelijkheden. Dankzij de nieuwe standaard kunnen routers naar meerdere apparaten tegelijk data verzenden. Nu gebeurt dat niet en wisselt een router continu tussen apparaten als er meerdere apparaten verbonden zijn. Dit merk je op dit moment niet direct, maar wel indirect doordat je verbinding trager wordt als er meer apparaten verbinding hebben met je router.

Verder wordt de maximale bandbreedte van een kanaal verdubbeld en komen er op de 5GHz frequentie meer kanalen beschikbaar. De kanalen zorgen er voor dat er op één frequentie meerdere routers kunnen werken zonder dat ze elkaar storen. Bij 2.4 GHZ, de oude wifi-frequentie, zitten alle kanalen inmiddels overvol en is ook geen uitbreiding mogelijk. 5 GHz biedt meer bandbreedte, meer kanalen en hogere snelheden. Steeds meer routers en apparaten ondersteunen die frequentie.

Het duurt nog wel even voordat je kunt profiteren van de vernieuwingen. Routerfabrikanten en fabrikanten van de wifi-chips in bijvoorbeeld computers en smartphones moeten dit nu gaan doorvoeren. En vervolgens moet je dus weer nieuwe apparatuur kopen voordat je er gebruik van kan maken.