WikiLeaks-oprichter Assange door VS aangeklaagd voor spionage

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, aangeklaagd voor spionage, meldt de NOS. Assange werd in april opgepakt door de Britse politie, nadat hij zeven jaar in de ambassade van Ecuador doorbracht. Vorige maand werd hij aangeklaagd, omdat hij met Chelsea Manning samenzweerde om een overheidscomputer te hacken.

Assange wordt door Amerika op achttien punten aangeklaagd. De Verenigde Staten verdenkt de WikiLeaks-oprichter van het beschadigen van het land en zijn bondgenoten. Ook zou Assange de vijanden van de VS en zijn bondgenoten hebben geholpen.

De aanklachten hebben vooral betrekking op het verkrijgen en publiceren van duizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. De documenten werden in 2010 op WikiLeaks geplaatst. Het ministerie van Justitie heeft vooral moeite met de publicatie van documenten die identiteiten van overheidswerknemers bevatten.

Ecuador

Assange zat onder meer vanwege angst voor die aanklachten al zeven jaar in de ambassade van Ecuador. Hij vroeg in 2012 asiel aan, om te voorkomen dat hij aan Zweden werd uitgeleverd wegens een verkrachtingszaak. Zweden liet de aanklacht later vallen, maar Assange bleef in de ambassade zitten, vooral omdat hij bang was voor een uitlevering naar de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had jaren geleden inderdaad ook plannen om Assange aan te klagen. Toen durfden ze dat echter niet, omdat WikiLeaks beschouwd werd als journalistieke organisatie. Klaag je hen aan, dan moet je andere journalistieke organisaties ook aanklagen. Maar door te stellen dat Assange mensen in gevaar bracht, komen ze daar nu omheen.

Mediaorganisaties stellen nu echter alsnog dat met de aanklacht onderzoeksjournalistiek strafbaar zou worden. Het gebruiken van overheidsbronnen, verkrijgen van overheidsinformatie en daarover publiceren, hoort daar namelijk bij.