Wikipedia-baas stapt op nadat zoekmachine is uitgelekt

Lila Tretikov, directeur van de Wikimedia Foundation, is opgestapt. Een officiële reden voor haar vertrek is niet bekendgemaakt, maar het lijkt alles te maken te hebben met woede op Wikipedia. Vrijwilligers die de online encyclopedie bijhouden waren niet blij toen plannen voor een Wikimedia-zoekmachine naar buiten lekten.

Wikimedia Foundation is de beheerder van Wikipedia, maar had volgens recente geruchten ambitieuzere plannen. Uit documenten bleek dat Wikimedia een transparante zoekmachine wilde bouwen. Deze zoekmachine zou geen commerciële aspiraties hebben. Tretikov stelde kort daarna in een blogpost dat Wikimedia niet in een globale zoeksite zoals Google werkte, maar vrijwilligers die Wikipedia beheren waren skeptisch.

Wikipedia-schrijvers worden namelijk vaak betrokken bij nieuwe projecten, zodat ze kunnen nadenken en meebeslissen. De gelekte zoekmachineplannen waren echter op touw gezet zonder dat iemand zich hier in mocht mengen. De vrijwilligers voelden zich gepasseerd. De relativerende blogpost van Tretikov werd gezien als een poging om het project af te bouwen, simpelweg omdat het te vroeg ontdekt was.

Tretikov was hoofdverantwoordelijk, dus haar vertrek kan woede binnen de community sussen. Daarmee heeft de organisatie echter geen directeur meer. De oud-baas zegt wel te helpen bij de zoektocht naar een vervanger, maar tot dan is er geen duidelijke leider. Oprichter Jimmy Wales heeft immers enkel een adviesrol.