Wikipedia sleept NSA voor de rechter

De Wikimedia Foundation spant een rechtszaak aan tegen zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als het Ministerie van Justitie wegens het schenden van de grondwet. Dat heeft de organisatie achter de online encyclopedie Wikipedia vandaag bekend gemaakt via een blog.

Volgens de organisatie schendt de NSA de grondwet door op grote schaal informatie en gegevens te onderscheppen en te analyseren op het internet. Dit zou in strijd zijn met de grondwet, omdat het zowel de privacy van personen wereldwijd als de democratie aantast, zo stelt de Wikimedia Foundation.

Zo zegt de directrice van de organisatie, Lila Tretikov, het volgende over het massale spionageprogramma van de NSA:

By tapping the backbone of the internet, the NSA is straining the backbone of democracy. Wikipedia is founded on the freedoms of expression, inquiry, and information. By violating our users’ privacy, the NSA is threatening the intellectual freedom that is central to people’s ability to create and understand knowledge.

Om het massale surveillance programma van de NSA te stoppen heeft de organisatie de handen ineen geslagen met nog acht andere organisaties. Onder de naam American Civil Liberties Union (ACLU) zullen de organisaties de strijd aangaan met de NSA en het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Volgens ACLU zullen zij vandaag de aanklacht indienen bij de Foreign Intelligence Surveillance Act Amendments Act van 2008. Dit is nodig omdat het een om rechtszaak gaat tegen een inlichtingendienst, waardoor de stichting niet terecht kan bij een ‘normale’ rechtbank.

In 2013 strandde een dergelijke rechtszaak tegen de NSA nog, omdat niet bewezen kon worden dat er sprake was een doelgerichte aanval. Echter lijkt de Wikimedia Foundation een goede kans te maken, aangezien er in een door Edward Snowden gelekte presentatie expliciet naar Wikipedia wordt verwezen.