Wikipedia weigerde artikel over Nobelprijswinnaar omdat ze niet bekend genoeg was

Wikipedia

De optische natuurkundige Donna Strickland ontving eerder deze week de Nobelprijs voor haar werk aan ultrakorte lasers. Maar opvallend genoeg was ze niet te vinden op Wikipedia. De mensen die daar werkten waren er zelfs in mei namelijk nog niet van overtuigd dat haar werk belangrijk genoeg was voor een artikel op de website, meldt Quartz.

Strickland werkt als natuurkundeprofessor aan de University of Waterloo in Canada. En nu heeft ze dus de Nobelprijs gewonnen, samen met collega Gérard Mourou. Daarmee is ze nu de enige levende vrouw met een Nobelprijs voor de natuurkunde.

In totaal zijn er slechts drie vrouwen die de prijs wonnen: Strickland, Marie Curie en theoretisch natuurkundige Maria Goeppert-Mayer.

Artikel

Maar voordat Strickland de prijs won, was ze op Wikipedia alleen te vinden in een artikel over Mourou. Op 23 mei weigerde een werknemer van de website nog een eerste versie van een artikel over haar. De reden was dat het geen “significante informatie toonde over het onderwerp”.

In dat artikel stond onder meer dat Strickland op dat moment deel uitmaakte van het bestuur van de natuurkundeafdeling van Waterloo, en eerder president was van de Optical Society. Maar slechts 90 minuten na de prijs werd aangekondigd, ging een aangepaste versie van het artikel online. Nu is ze dus wel te vinden op Wikipedia.

Op dit moment gaat slechts 17 procent van de huidige biografische artikelen op de site over vrouwen.