Wil je fit worden met zwemmen? Deze drie apps helpen je daarbij!

Beginnen met zwemmen

Het is zomer, maar corona maakt helaas nog steeds een groot onderdeel uit van ons leven. Wie fit wil worden of blijven kan daardoor tegen problemen aanlopen: de sportscholen gaan weer dicht of misschien durf je het nog niet goed aan om met allemaal mensen binnen te sporten. Gelukkig is zwemmen vaak nog wel een optie, zeker nu dat weer lekker buiten kan. Wil jij beginnen met zwemmen? Wij zetten een aantal handige apps die je daarbij kunnen helpen voor je op een rij.

Zwemmen biedt ontzettend veel voordelen. Allereerst train je in één klap je hele lichaam, dus je hebt geen aparte leg day meer nodig. Tegelijkertijd heb je via zwemmen veel minder kans op blessures dan bij andere sporten, dus zelfs als je wat lichamelijke klachten hebt kun je het water induiken. Verder zou zwemmen je stressniveau verlagen, zorgt het voor en goede conditie en je zou ook nog eens minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

Genoeg redenen om te beginnen met zwemmen dus. En dat kan al heel simpel: trek je badkleding aan, ga naar het zwembad of het meertje in de buurt en ga gewoon zwemmen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wat meer inzicht wil in je trainingen of andere extra ondersteuning wil hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig stapels apps waar je gebruik van kunt maken. Wij zetten er een aantal op een rij.

Statistieken volgen met Swim.com

Swim.com is een Engelstalige app die met horloges en fitnesstrackers van Apple, Garmin, Samsung, Suunto en apparaten met Wear OS van Google werkt, en echt heel handig is als je wil beginnen met zwemmen. De app biedt je namelijk meer dan duizend workouts waar je uit kunt kiezen voor tijdens het zwemmen. Daar hoef je gelukkig niet per se zelf uit te kiezen: de app kan je ook workouts aanraden op basis van jouw tempo, je voorkeuren en doelstellingen. maar tegelijkertijd kun je ook je eigen workout opzetten.

De app volgt natuurlijk verder ook je voortgang. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel je per dag, week of maand gezwommen hebt, welke zwemslag je daarbij gebruikte en hoe ver je gezwommen hebt. En als je wat extra motivatie nodig hebt, kun je je eigen resultaten vergelijken met die van andere gebruikers van de app of met die van vrienden. Zo kun je strijden om de snelste te worden, of degene die het meeste zwemt.

Swim.com is gratis verkrijgbaar voor de Apple Watch en diverse Android-apparaten.

Check de waterkwaliteit met Zwemwater

Als de sportscholen en zwembaden weer dicht gaan, kun je natuurlijk nog steeds lekker buiten zwemmen. Maar een nadeel van buitenwater is dat het lang niet altijd even schoon is. Zeker als het warm is, wordt de kans een stuk groter dat er blauwalg of botulisme in zit. En daar kun je flink ziek van worden. Je wil dus echt niet zomaar het water in duiken.

Gelukkig is er Zwemwater: een app en website die tijdens het badseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) laat weten of je op een bepaalde locatie veilig kunt zwemmen. Tijdens het badseizoen worden officieel aangewezen zwemplekken namelijk regelmatig op verontreinigingen onderzocht. De app en website verzamelen die informatie en melden of het water inderdaad oké is. Het handige is dat je daarbij gewoon kunt zoeken op zwemplekken bij jou in de buurt of op een specifieke locatie. Ook zie je of je moet betalen voor toegang en welke voorzieningen er allemaal aanwezig zijn.

Zwemwater is gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Conditie trainen met de KNZB

Ook de KNZB – de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond – heeft een eigen online trainingsprogramma: Mijnzwemcoach. De app is speciaal gemaakt voor mensen die recreatief zwemmen en hun zwemslag of hun conditie willen verbeteren. In de webapp of op de website vind je online trainingsschema’s om je eigen doel te bereiken. Daarbij zitten ook techniekvideo’s, zodat je beter een idee krijgt van hoe je bepaalde dingen moet doen.

Het prettige is dat je eerst bepaalt wat je niveau is en daarna ook kiezen voor verschillende disciplines. Wil je dus specifiek je borstcrawl verbeteren, dan kan dat. Maar er zijn zelfs opties om met yoga aan de slag te gaan of te leren zwemmen in open water.

De KNZB heeft als voordeel dat ze Nederlands zijn en dat dus ook de trainingen Nederlandstalig zijn. Maar het nadeel is dat er geen app is die met je smartwatch of fitnesstracker samenwerkt. Bovendien zijn de trainingen niet gratis: voor 35 euro krijg je een jaar toegang tot meer dan 200 trainingsschema’s.

Mijnzwemcoach is bereikbaar via Mijnzwemcoach.nl, waar je voor 35 euro een jaar lang toegang krijgt. 

Beeld: Shutterstock.com