Wil je iemand overtuigen dat je geen robot bent? Gebruik het woord ‘poepen’

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar welke woorden ons het meest menselijk laten lijken, meldt Science Magazine. Dat deden ze aan de hand van een scenario waarbij jij en een menselijke robot voor een jury staan, die van plan zijn om de robot te vermoorden. Wat zeg je dan om te bewijzen dat jij een mens bent?

De wetenschappers vroegen 1.000 online participanten om zich dat scenario voor te stellen. De mensen bedachten daarbij woorden als “liefde”, “genade” en “banaan”. De wetenschappers combineerden de meest populaire woorden en vroegen 2.000 online participanten om te raden welke woorden van een mens en welke van een robot kwamen.

Poepen

Opvallend genoeg hadden de meeste woorden niets met menselijke emoties te maken. De woorden hadden het eerder over iets wat alle mensen doen. Het meest populaire woord dat van een mens zou komen was namelijk “poepen”.

De wetenschappers vermoeden dat andere woorden die emoties oproepen en ze niet beschrijven, zoals het woord “vochtig”, het ook goed doen.

De proef heeft overigens geen toepassingen in computerbeveiliging. Maar het kan wetenschappers wel helpen bij het ontdekken van stereotypes van groepen mensen. Welk woord zou je bijvoorbeeld gebruiken om iemand ervan te overtuigen dat je een man of juist een vrouw bent?