Winterspelen in Sotsji worden de ultieme testcase voor Windows Azure

Terwijl de hele wereld zich opmaakt voor de Winterspelen in Sotsji die aanstaande vrijdag beginnen, maakt ook Microsoft zich op voor een belangrijke wedstrijd tijdens het grote sportevent. Hun eigen cloudsysteem, Windows Azure Media Services, zal volgende week door netwerk NBC gebruikt worden om alle video’s van de Olympische Winterspelen op te encoderen. Daarnaast zullen alle Amerikaanse livestreams van de Spelen via Azure gestreamed worden op de NBC Sochi 2014 website en mobile apps.

Windows Azure is al vaker gebruikt tijdens sportevents, maar nog nooit tijdens een evenement dat zo groots en veelbekeken is als de Olympische Spelen. Dergelijk grote events zijn voor Microsoft altijd de ultieme testcase voor cloudcomputing diensten, omdat er enorme piekbelastingen kunnen optreden die het systeem moet kunnen opvangen. Het voordeel van een cloudsysteem is dat deze pieken beter kunnen worden opgevangen dankzij acute bijschaling, en de netwerkorganisatie minder kosten heeft als de verwachte drukte juist uitblijft.

Volgens NBC is er dit jaar meer belangstelling dan ook voor de Winterspelen in Sochi. Daar komt bij dat veel meer mensen de streams op hun mobieltje of tablet zullen gaan opvragen. Tijdens de Olympische Spelen in London in 2012 werkte NBC nog samen met YouTube. Het is niet bekend waarom de zender van partner is geswitched, maar duidelijk is wel dat ze het dit jaar graag gedegen willen aanpakken. Microsoft heeft zelf actief meegewerkt aan de voorbereiding en distributie van online video via de cloud. Zo zouden er onder meer optimalisatieslagen zijn gemaakt op compressie, advertentieposities en het content delivery netwerk (CDN).