Wired zet verschillende calorie trackers op een rij

Persoonlijk gebruik ik al een tijdje een FitBit in combinatie met Nike’s FuelBand om het verschil tussen beiden trackers te observeren. Niet de enige spelers in een groeiende markt uiteraard, maar volgens recent onderzoek zouden Nike, Adidas en Motorola tegen 2017 al zorgen voor het verkopen van 90 miljoen tracking devices. Maar het verschil in de resultaten is opvallend: waarom lijkt de FitBit hele andere dingen te meten dan Nike’s armband? Wired ging op onderzoek uit en kwam met verrassende resultaten.

Om maar met de deur in huis te vallen: wie denkt dat zijn device het meest accuraat kan vertellen hoeveel calorieën je hebt verbrand komt bedrogen uit. Alle geteste hardware heeft te maken met een foutmarge, aldus Dan Heil, professor aan de universiteit van Montana: “Everyone assumes when a device gives a calorie count that it’s accurate, and therein lies the danger. Just because the watch on your wrist says you burned 1,000 calories, it isn’t necessarily true. There’s a huge margin of error and the true calorie burn lies somewhere between 600 and 1,500 calories.

Het artikel van Sean Downey zet keurig de resultaten uiteen van een onderzoek dat plaatsvond gedurende twee weken, maar ontbeert een scherpe conclusie. Downey trainde in die twee weken in totaal 3x met de Fitbit Ultra, Nike+ FuelBand, Bodymedia’s Link en GPS-horloges van Motorola, Garmin en Polar. In de door hem uitgevoerde activiteiten (hardlopen, traplopen en wandelen) bleken alle devices in een range van 200 calorieën van elkaar te blijven. Het is volgens Prof Heil echter onmogelijk om op basis van alleen beweging of GPS-signaal een accurate verbranding terug te geven: “If the device doesn’t take into account what’s happening inside your body — heart rate, skin temperature, breathing — then there’s nothing specific to your particular physiology in the calorie burn algorithm. That’s why everyone who enters the same body weight on a treadmill will get roughly the same numbers after a three-mile run, regardless of their level of exertion.

Waar het ook in dit artikel aan ontbreekt is een analyse van het alledaagse gebruik van meters als de Fitbit of Nike+ FuelBand. Ook in dit onderzoek ligt de nadruk weer op fitness, maar trackers als die van FitBit of Nike hebben juist ook de kracht om mensen in het alledaagse meer inzicht te geven. Mijn eigen ervaring is nog steeds dat de FuelBand zich – ondanks alle andere beweringen – focust op activiteit (hardlopen, skateboarden, basketballen), waar de Fitbit mij veel meer verteld over de alledaagse verbranding, mede omdat hij ook kijkt naar mijn BMR.

Ben je op zoek naar een tracker die je gedurende de dag laat zien hoeveel calorieën je verbrandt, raad ik je absoluut de FitBit aan. Ben je dol op knipperende lampjes en vooral op zoek naar een aanvulling op je Nike+ of RunKeeper stats? Check dan de FuelBand of één van de andere activity trackers!