‘Without image, thinking is impossible’: hoe infographics kinderen helpen de wereld te begrijpen


Afgelopen week werd het boek ‘Infographics: Human Body’ gepubliceerd: een boek vol infographics speciaal gemaakt voor kinderen (maar ook zeker leuk voor volwassenen!). Er bestaat namelijk geen betere manier om de wereld te leren begrijpen dan met behulp van deze kleurrijke data.

Op dit moment vindt er een datarevolutie plaat in de wereld. Van journalisten tot de overheid; verhalen worden vertelt met behulp van nummers en feiten, en hoewel we dit meestal zien als iets voor volwassenen gaat het eigenlijk iedereen aan.

Deze week werd het prachtige boek ‘Infographics: Human body’ gepubliceerd, en in April volgt het boek ‘Animal Kingdom’ van dezelfde makers. De boeken, speciaal gericht op kinderen, bevatten kleurrijke infographics gemaakt door ‘de vader van infographics’, Peter Grundy.

Brain size infographic

Al sinds de jaren ’70 probeert hij de wereld met behulp van infographics uit te leggen aan zijn lezers. Het boek ‘Human Body’ is zijn eerste werk speciaal voor kinderen. Hierover zegt Grundy:

 I’ve been trying different things for 30 years and the younger the easier. We teach ourselves to see, my belief is that we are engaged by pictures long before we learn to read and by the time we get to school our visual language is very advanced. So I feel I can be most experimental with a younger audience.

Data is een manier om onduidelijkheden mee uit de weg te gaan, iets waar kinderen een hekel aan  hebben; ze willen juist duidelijkheid. De data in de boeken van Grundy zijn dan ook het cruciale onderdeel van zijn werk. Deze weergeeft niet slechts een illustratie of afbeelding, maar vertelt een verhaal.

Uit psychologisch onderzoek is ook gebleken dat ‘het laten zien’ van informatie beter werkt dan het simpelweg vertellen aan kinderen. Het onderzoek vergeleek kinderen aan wie iets verbaal werd verteld met kinderen die een afbeeldingen kregen te zien. Wat bleek? De kinderen die een afbeelding hadden gezien wisten deze makkelijker te onthouden dan de andere groep. Afbeeldingen blijken dus echt te werken.

‘Without image, thinking is impossible’, zei Aristoteles. Dat blijkt zeker waar, aanschaffen dus dit boek!

dog-bones