Het Witte Huis bewaart alle verwijderde tweets van Trump

Als president zijnde is het belangrijk dat correspondentie opgeslagen wordt voor het nageslacht. Zo belangrijk zelfs dat dit in een wet is opgenomen: de Presidential Records Act. Dat geldt voor e-mail – ook als die op een privéserver staat, want dan moet het doorgestuurd worden naar een officieel account – maar blijkbaar ook voor Twitter.

Het Witte Huis is akkoord gegaan met het verzoek van de US National Archives om iedere tweet van Trump te bewaren, ook degene die hij heeft verwijderd. Dit schrijft persbureau Associated Press. Hoe ze dit precies gaan doen is niet helemaal duidelijk. Voor Barack Obama werd een geautomatiseerd systeem gebruikt die kopieën van de tweets bewaarde.

Het Witte Huis werd in februari op de hoogte gesteld van de wet, blijkt uit een brief van Senator Claire McCaskill en Senator Tom Carper. De twee brachten het onderwerp begin maart naar voren, nadat Trump een aantal keren eerdere tweets had verwijderd of aangepast. De zorgen die de twee hierover hadden, brachten ze ook al naar buiten in een brief naar Don McGahn, de raadgever van het Witte Huis.

Trump gebruikt twitter meer dan regelmatig. Maar het feit dat hij voornamelijk zijn eigen account gebruikt, en niet het officiële account van de president, zorgt voor veel kritiek. Drie minuten voor de inauguratie in januari tweette hij bijvoorbeeld via zijn privéaccount dat hij zich “geëerd voelt om jullie te dienen, de geweldige Amerikaanse burgers, als de 45e president van de Verenigde Staten”. In de tweet stond echter een spelfout, die later gewijzigd werd. Uiteindelijk werd de tweet helemaal verwijderd.

Privéserver

Hoewel alle communicatie van een president dus opgeslagen moet worden, hebben andere overheidsinstanties zich nog niet gemeld over richtlijnen voor dit onderwerp. De twee senatoren die met vragen kwamen, maakten zich zorgen over of de communicatie van en naar de oude smartphone van Trump wel opgeslagen werd. Trump gebruikte zijn onbeveiligde Android-telefoon namelijk tot en met eind maart. Inmiddels zou deze vervangen zijn door een beveiligde iPhone, wat al had moeten gebeuren na de inauguratie.

Donald Trump

Een ander probleem is dat zeker vier topmannen in het Witte Huis een actief e-mailaccount op een privéserver hebben staan. Daar hadden de senatoren ook vragen over. Hoewel dit niet verboden is, is het wel behoorlijk hypocriet. Trump gaf tijdens zijn campagne namelijk veel kritiek op Democrate Hillary Clinton, die hetzelfde deed toen ze staatssecretaris was voor Obama.

Helaas voor de senatoren kregen ze als reactie dat het Witte Huis en de president alleen verantwoordelijk waren voor de data van de president, en niet van zijn werknemers.