Word een DJ met deze papieren draaitafels en een iPhone

Sommige oude technologieën verdwijnen stilletjes in de prullenbak, maar de langspeelplaat (LP) van vinyl blijft maar terugkomen. Ditmaal is het Novalia dat het vinyl een nieuw leven in blaast door de hoes te voorzien van interactieve elementen.

Het bedrijf lanceerde in samenwerking met DJ Qbert de geprinte MIDI DJ Deck. De MIDI DJ Deck is geïntegreerd in de binnenhoes van DJ Qbert’s album Extraterrestria en kan via Bluetooth verbonden worden met iOS en OSX. Als je de hoes aanraakt wordt de MIDI DJ Deck automatisch verbonden met de djay 2 app en kun je ‘scratchen’, mixen en ‘faden’.

De binnenhoes is uitgerust met twee draaitafels (decks), een cross fader en diverse knoppen voor verschillende speciale geluidseffecten. Het is mogelijk om verschillende onderdelen aan te tikken om individuele effecten te activeren voor het maken van een ‘beat’ en melodie. Met deze papieren draaitafels kun je dus de componist van je eigen song worden.

Het is niet de eerste keer dat Novalia print en technologie bij elkaar probeert te brengen. Het bedrijf is al verschillende jaren bezig om concepten te ontwikkelen die dit mogelijk maken. In 2013 introduceerde Novalia bijvoorbeeld een ‘drum kit poster’, een poster met geïntegreerd drumstel.

Inmiddels is Novalia al weer bezig aan een volgend project: een papieren midi piano. Novalia hoopt dit project volgende maand te lanceren op een crowdfunding platform. Onderstaande video geeft alvast een tipje van de sluier.