Numrush

Yahoo verandert naam naar Altaba en ziet CEO Marissa Mayer vertrekken

Yahoo heeft gisteren flink wat veranderingen aangekondigd. Dat blijkt uit een financieel rapport. Wanneer de overname door rond is, wordt het bestuur namelijk flink uitgedund. Onder meer CEO Marissa Mayer en medeoprichter David Filo vertrekken. Maar ook de naam van Yahoo verandert. Vanaf dan heet het bekende bedrijf Altaba.

Altaba heeft straks een bestuur van nog maar vijf mensen, met Eric Brandt – die zich er in maart bij aansloot – aan kop. De vier andere directeurs zitten nu al in het bestuur van het bedrijf.

Daarnaast worden er aandelen in andere bedrijven verkocht, die nu nog eigendom zijn van Yahoo. Hieronder vallen bijvoorbeeld een groot deel van de webshop Alibaba en een aantal bedrijven in Azië. Deze eigendommen waren namelijk geen onderdeel van de deal met Verizon.

En ook Marissa Mayer vertrekt dus na de overname. Zij werd in 2012, nadat ze vertrokken was bij Google, CEO van het bedrijf. Zij moest de grote redding vormen en voerde veel veranderingen door. Ondanks haar vertrek als CEO is de verwachting dat ze wel deel van Yahoo blijft na de overname door Verizon, schrijft The Wall Street Journal.

Verizon

De deal tussen Yahoo en Verizon werd in juli gesloten. Toen werd bekend dat het bedrijf zou worden overgenomen voor 4,7 miljard dollar. Maar al snel kwamen er berichten naar buiten die de reputatie van het bedrijf geen goed deden. Zo bleek in augustus dat een hacker 200 miljoen accounts van de website verkocht op het dark web.

Een maand later kwam er een gigantische hack naar buiten: in 2014 werden de gegevens van een half miljard gebruikers gestolen. Bovendien wisten de werknemers dit al, bleek in november. Maar die informatie werd niet gedeeld tijdens de onderhandelingen met Verizon, waardoor dat bedrijf een miljard minder wilde betalen dan de origineel afgesproken 4,8 miljard dollar.

De laatste hack, die in december naar buiten kwam, heeft voor zover bekend nog geen invloed gehad op die deal. Tijdens deze ‘grootste hack ooit‘ werden ruim een miljard gebruikersgegevens gestolen. Verizon heeft echter wel gezegd dat de deal minder zeker is geworden, en dat de voorwaarden mogelijk veranderen.

En daar bleef het niet bij. In oktober kwam naar buiten dat Yahoo honderden miljoenen accounts scande voor de NSA of de FBI. Hier zouden ze in het geheim speciale software voor hebben gemaakt. Waar precies naar gezocht werd, is niet duidelijk. Wel weten we dat de inlichtingendiensten wilden dat Yahoo zocht naar specifieke woorden of sets van karakters.