Yahoo wil mogelijk stoppen met internetdiensten

Eén van de oudere internetbedrijven in Silicon Valley kan wel eens volledig gaan veranderen. Volgens bronnen komt de raad van bestuur van Yahoo deze week samen om over het lot van het bedrijf te spreken. Daarbij staan twee punten op de agenda: de verkoop van Yahoo’s internettak en de toekomst van Marissa Mayer, de huidige CEO van Yahoo.

De internettak is de kern van Yahoo. Door deze te verkopen, zou Yahoo de touwtjes in handen geven van een ander bedrijf. Dat is echter niet de enige optie: mogelijk wil Yahoo ook 30 miljard dollar aan aandelen verkopen aan webwinkel Alibaba. Beide mogelijkheden worden deze week besproken. Wat er ook wordt gekozen, het moet het bedrijf compleet opschudden: Alibaba zou met de aandeelverkoop een flinke hand krijgen in het besturen van Yahoo.

Daarbij staat de toekomst van CEO Marissa Mayer wel op losse schroeven. De komst van de CEO moest een paar jaar geleden Yahoo flink laten groeien. Ze had immers nogal wat ervaring bij Google opgedaan. Ze probeerde inkomsten te verhogen door zich te richten op mobiel, maar de advertentieomzet weigerde te stijgen. Daarnaast zou Mayer teveel hebben betaald voor Tumblr, een platform dat zichzelf niet makkelijk kan terugverdienen.

Wat er ook gebeurt: voor ons Nederlanders zal het nauwelijks gevolgen hebben, omdat Yahoo hier nauwelijks een speler is. Alleen Flickr heeft een redelijke groep Nederlandse gebruikers.