Deze site kan op basis van het taalgebruik in je tweets bepalen wie je bent

Er valt veel af te leiden uit de manier waarop je typt en praat. Zo herken je snel of iemand een nerd is, hoe oud iemand waarschijnlijk is en of het om een man of een vrouw gaat. En niet alleen mensen kunnen dit, ook computers zijn daar toe in staat, stellen taaltechnologen van de Radboud Universiteit.

De taaltechnologen kijken naar de woorden die je gebruikt op Twitter en herleiden zo wat voor persoon je bent. Niet alleen kijken ze naar je geslacht en leeftijd, ook je liefde voor sarcasme en agressie komt aan bod. Ze hebben een systeem gemaakt die deze analyse automatisch voor je uitvoert. Via de website You Are What You Tweet (die overigens op het moment van schrijven wat moeite heeft om overeind te blijven) kun je je eigen profiel, of die van een ander laten analyseren.

Voor het onderzoek is er eerst bijgehouden of berichten op Twitter geschreven zijn door mannen of vrouwen, jonge of oude mensen en of ze sarcastisch of agressief zijn. Via machine learning heeft een computer hier patronen in leren herkennen. Laat je jouw profiel nu analyseren, dan worden er zoveel mogelijk tweets van je profiel geïmporteerd en vergeleken met wat er uit het onderzoek is geleerd. Je account krijgt vervolgens per taalmodel een score.

Niet feilloos

Natuurlijk werkt het systeem niet helemaal feilloos. Een korte test met mijn eigen account geeft bijvoorbeeld een aantal opmerkelijke resultaten. Zo ben ik meer man dan vrouw (64 procent tegenover 35 procent). Andere punten kloppen dan weer wel. Ik ben inderdaad een jongvolwassene (45 procent) en gebruik weinig sarcasme op Twitter. Maar je ziet ook direct dat niet alles juist wordt bestempeld. De onderstaande tweet is bijvoorbeeld echt geen sarcasme, ook al vindt het systeem van wel.