YouTube stuurt extremistische zoekopdrachten door naar anti-terreurvideo’s

YouTube gaat mensen die zoeken naar extremistische video’s doorsturen naar anti-terrorismevideo’s. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn blog. Daarmee wil YouTube geradicaliseerde mensen op andere gedachten brengen.

Zodra mensen bepaalde extremistische zoektermen gebruiken, krijgen zij een afspeellijst van video’s te zien. In die video’s zijn argumenten tegen de aansluiting bij een terroristische organisatie te zien. De komende weken moet de functie uitgebreid worden naar andere talen dan het Engels. Ook wil het bedrijf samenwerken met maatschappelijke organisaties om meer anti-terreurvideo’s te maken.

Het uploaden van video’s die terrorisme verheerlijken is op YouTube al verboden. Toch lukt het terreurorganisaties om de censuur van het videoplatform te omzeilen.

Redirect Method

Met de functie, genaamd Redirect Method, richt het bedrijf zich voornamelijk op mensen die actief zoeken naar IS-video’s. De gebruikte methode is ontwikkeld door Jigsaw, een zusterbedrijf van Google. Dat bedrijf startte daar in 2015 al een pilot voor.

Of de methode op YouTube succesvol gaat zijn, is afwachten. Het bedrijf wil dat meten aan de hand van het aantal mensen het bereikt en hoeveel minuten aan video’s ze bekijken. Het videoplatform belooft in de toekomst resultaten daarover te delen.